Radiokomunikace ovládly třetí digitální síť

13. prosinec 2010

České radiokomunikace koupily firmu Czech Digital Group, která provozuje digitální síť s televizními programy Z1 a Public TV.

Obchod, o němž se spekulovalo už několik týdnů, dnes České radiokomunikace potvrdily v tiskové zprávě. "Transakce proběhla k 24. listopadu 2010," upřesnil mluvčí firmy Kamil Chalupa.

Na českém televizním trhu jsou v provozu čtyři digitální sítě. První provozuje sama Česká televize, ale České radiokomunikace pro ni zajišťují distribuci signálu. Provozovatelem druhé sítě, v níž vysílají soukromé televize Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov, jsou přímo České radiokomunikace.

Třetí síť provozovala právě Czech Digital Group a operátorem čtvrtého multiplexu, který se ale nerozvíjí, protože nemá zákazníky, je Telefónica O2.

Radiokomunikace tak nyní poskytují vysílací služby pro tři digitální sítě ze čtyř a de facto provozují obě sítě se soukromými programy. "S ohledem na celkový objem obratu společnosti Czech Digital Group transakce nepodléhá schválení ze strany antimonopolního úřadu," podotknul Chalupa.

Czech Digital Group si podle mluvčího zachová svůj název i samostatné fungování. Zaměstnanci ale do Českých radiokomunikací nepřešli. "Společnost Czech Digital Group, a.s. byla nabyta bez zaměstnanců. Její správu, obchodní, provozní a jiné činnosti bude na základě příslušných smluv zajišťovat ČRa," sdělil Chalupa.

Kompletně dokončená je zatím digitální síť České televize a Českého rozhlasu. Rozšiřování sítí 2 a 3 stále pokračuje. Až bude třetí multiplex dobudován, nabídne ve své konečné podobě televizní signál pro více než 85 % obyvatel České republiky z 15 vysílacích lokalit.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio