Rušení pozemní televize DVB-T sítěmi LTE kleslo v květnu o desítky případů

17. červen 2016

Ukončeno bylo šetření 459 případů rušení pozemní televize; BTS LTE v pásmu 800 MHz byla příčinou rušení v 62,7 % přijatých případů rušení.

232 oprávněných případů rušení televize mobilními sítěmi 4G/LTE evidoval v květnu Český telekomunikační úřadu (ČTÚ). Vyplývá to z pravidelné měsíční monitorovací zprávy regulátora. Řečí čísel jde tak o několik desítek případů méně, než tomu bylo v květnu. To regulátor jako oprávněných evidoval 283 případů. ČTÚ informoval, že k 31. květnu bylo ve zkušebním provozu 1489 základnových stanic, v trvalém provozu pak 8926 stanic. V květnu bylo přijato celkem 370 hlášení na rušení příjmu zemské digitální televize (DVB-T).

Ukončeno bylo šetření 459 případů rušení DVB-T; BTS LTE v pásmu 800 MHz byla příčinou rušení v 62,7 % přijatých případů rušení televize. Závady přijímacího zařízení posluchačů byly zjištěny ve 156 případech a v 55 případech nebylo zjištěno žádné rušení. Podle regulátora došlo také k jedenácti případům rušení veřejných mobilních komunikačních sítí (GSM, UMTS, LTE, CDMA), osmi případům rušení rozhlasového a satelitního příjmu a několika dalším případům rušení stanic různých rádiových služeb.

autor: lukpo
Spustit audio