Sárská veřejnoprávní televize přechází na HD, k dispozici bude i na satelitu Astra

11. únor 2016

Zájemci z České republiky si u této stanice budou moci otestovat například i hybridní vysílání HbbTV.

Sárská televize Saarländischer Rundfunk (SR) začne od 17. února testovat vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Jako další veřejnoprávní vysílatel v Německu se tak chystá na přechod do HD kvality. Zkušební vysílání budou moci od počátku sledovat i zájemci v České republice a na Slovensku. Distribuce na pozici 19,2 stupně východně, satelit Astra, není kódována a družice svým signálem pokrývá obě země bývalé federace.

V tuto chvíli je prozatím součástí programové pozice označené jako „SR Fernsehen HD“ pouze monoskop s dodatečnými informacemi prostřednictvím programového průvodce EPG.

Televizní vysílání v Sársku bylo zahájeno v roce 1957 a o dva roky později se stalo součástí veřejnoprávní televize ARD, později takzvaných třetích okruhů. Saarländischer Rundfunk je druhým nejmenším vysílatelem v rámci ARD a svým signálem obhospodařuje přibližně půl milionu domácností. V rámci testovací HD pozice už je k dispozici i technologie HbbTV, tedy takzvané hybridní vysílání. To nabízí dodatečné služby jako přístup do archivu, moderní teletext a podobně. Aplikace jsou k dispozici i v České republice, nutný je ovšem přijímač s podporou HbbTV. Web stanice je k dispozici na adrese: http://www.sr.de/.

Parametry příjmu: Astra 1L (19,2 stupně východně), 11,053/H, SR 22000, FEC 2/3, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio