Satelitní operátor Skylink varuje obchodníky před prodejem upravených přijímačů

22. květen 2017

Operátoři digitální televize dlouhodobě bojují zejména s nelegálními IPTV. Pirátství televizního signálu je prakticky svázáno již s dobou analogového vysílání.

Satelitní služba Skylink, respektive její provozovatel, lucemburská společnost M7 Group, důrazně věnuje prodejce před distribucí přijímačů, které jsou uzpůsobeny pro nelegální příjem digitální televize prostřednictvím sdílení karet (tzv. cardsharing). Tyto boxy umožňují díky připojení k internetu a v kombinaci s OS Linux sledování satelitních programů bez toho, aníž by obsahovaly dekódovací kartu.

„Prodejci zařízení určených k přehrávání multimediálních obsahu nesmí nabízet přístroje, které umožňují nelegální přístup k obsahu na internetu. Tak rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v nedávném verdiktu ve sporu nizozemské nadace Stichting Brein, která chrání zájmy nositelů autorských práv, a podnikatele Jacka Frederika Wullemse. Ten na svém webu Filmspeler.nl prodával multimediální přehrávače s předinstalovanými opensourcovými doplňky (tzv. add-ons), které umožňují jednoduše přehrávat streamovaný obsah z pirátských zdrojů,“ informovala M7 Group, která je majitelem Skylinku.

Lucemburský soud založil své rozhodnutí na okolnosti, že Willems předinstaloval doplňky do přehrávače s úmyslem umožnit porušování autorských práv. Tuto funkci také inzeroval vůči svým zákazníkům. Pirátství je dlouholetým a prakticky neřešitelným problémem, který doprovází příjem digitální televize a v minulosti byl svázán i s analogovým vysíláním. Míra pirátství je velká a prakticky ho není možné nikdy definitivně vymítit. S touto problematikou se zabývají technologické společnosti po celém světě. V poslední době je známo hned několik případů, kdy byli zadrženi distributoři video obsahu pomocí nelegálních IPTV.

autor: lukpo
Spustit audio