Severní a západní Čechy se dočkají DVB-T2, multiplex nabídne nové programy

26. červen 2017

Televizní diváci potřebují pro zachycení nových programů přijímač s podporou standardu H.265/HEVC – televizor, případně set-top-box.

V úterý 27. června bude na severočeském vysílači Ještěd a západočeském Krašovu zahájeno šíření přechodového multiplexu DVB-T2 ve standardu H.265/HEVC. České Radiokomunikace zde spustí v této technologii pozemní distribuci kanálů Prima, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Cool, Óčko, Óčko Gold, Óčko Expres, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Barrandov Family, Šlágr TV a TV Noe.

V západních Čechách bude možné zachytit signál z vysílače Krašov na 31. kanálu s výkonem 100 kW v horizontální polarizaci. Parametry, a tudíž i pokrytí, tedy budou v tomto případě stejně jako u DVB-T multiplexů 1 až 3. DVB-T2 síť ze severočeského Ještědu bude mít na 31. kanálu stejný výkon a horizontální polarizaci jako první dva multiplexy Českých Radiokomunikací šířené z této lokality, tedy 50 kW. Televizní diváci potřebují pro zachycení nových programů přijímač s podporou standardu DVB-T2/HEVC – televizor, případně set-top-box. Operátor doporučuje takový, který získal „pečeť“ DVB-T2 ověřeno.

„Postupujeme dle vytyčeného plánu, tedy snažíme se pokrývat republiku vysílací sítí pro novou generaci televizního vysílání, aby diváci měli přechod na nový televizní standard co nejhladší a měli na něj dostatek času. Snažíme se o všem také dostatečně informovat a spolupracujeme na tom i se zástupci měst a obcí a Ministerstvem průmyslu a obchodu,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. Vysílání ve stávajícím standardu DVB-T u nás skončí v roce 2020, respektive 2021. Start dalších přechodových DVB-T2 multiplexů lze očekávat do konce letošního roku. K dnešnímu dni je pokryto již 69 % populace a během 1. čtvrtletí 2018 bude signál dostupný pro 99 % domácností.

autor: lukpo
Spustit audio