Skupina Nova vstoupila do dalšího DVB-T2 multiplexu, vysílá u obou operátorů

23. leden 2018

Operátor připojí ke kanálům skupiny konečně i hybridní vysílání HbbTV. Dojít by k tomu mělo v horizontu několika týdnů. Stejný krok se očekává i v DVB-T multiplexu 2.

Mediální skupina Nova se dohodla s Českými Radiokomunikacemi na vysílání v jejich Přechodové síti 12 fungující ve standardu DVB-T2/HEVC. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci operátora. Vstup Novy do této sítě nemůže zůstat bez povšimnutí, protože skupina už využívá také DVB-T2 multiplex společnosti Digital Broadcasting, která patří ostravskému podnikateli Radimu Pařízkovi.

Proč Nova vysílá v obou multiplexech, nechtěl její technický ředitel Josef Uher příliš konkretizovat. „O diváka nám jde především. Vždy jde o otázku dohody a poptávky,“ reagoval na dotaz webu Digitální rádio Uher. Naše redakce předpokládá, že si Nova chce vyjednat do budoucna co nejlepší podmínky pro přechod na DVB-T2 v rámci finálních multiplexů. Stávající distribuce v rámci přechodových sítí probíhá bezplatně. Multiplex operátora obsahuje v tuto chvíli osmnáct programů ve formátu qHD.

Druhou televizní stanici v multiplexu DVB-T2 je možná trochu překvapivě Déčko a ČT art. Česká televize přitom bude od letošního jara budovat vlastní přechodovou síť, kde počítá se šířením všech svých programů ve vysokém rozlišení. Jaký tedy má smysl vysílání dvojprogramu veřejnoprávního média v multiplexu ČRa? „Pokud může Česká televize promovat vysílání DVB-T2 dříve, nevidím důvod, aby se takto nevysílalo,“ uvedl generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Marcel Procházka, ředitel pro rozvoj Českých Radiokomunikací, Gebauera doplnil, že všechny programy z DVB-T multiplexů 2 a 3 už jsou v tuto chvíli k dispozici v rámci DVB-T2. Výjimkou je pouze Seznam.cz TV, jejíž vstup by do této sítě mohl proběhnout po odchodu České televize právě z tohoto multiplexu. K tomu by mělo dojít, až veřejnoprávní médium dosáhne uspokojivého pokrytí své sítě. V DVB-T2 multiplexu Českých Radiokomunikací už v tuto chvíli zůstává pouze jedna volná programová pozice rezervovaná pro Rádio Proglas.

Úderem dnešní deváté hodiny ranní České Radiokomunikace rozšířily DVB-T2 vysílání i do severních Čech na vysílač Ústí nad Labem – Buková hora a na jihu Moravy do oblasti Mikulov – Děvín. Z Bukové hory se vysílá na kanálu 31 s výkonem 40 kW v horizontální polarizaci (jde o jednofrekvenční síť s Prahou), z Děvína pak na kanálu 28 o výkonu 25 kW se stejnou polarizací. V tuto chvíli je signálem pokryto 97,6 % obyvatel České republiky a 22 % diváků už má přijímače DVB-T2.

Ve kterých regionech České republiky je vybavenost DVB-T2 přijímači největší, operátor neví. Předpokládá ale, že jde o velká města a technické nadšence. Jedná se o cifru z oficiálního průzkumu pro Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). ČRa do této doby certifikovaly už 1200 přijímačů. Velkou výzvou je v tuto chvíli výstavba DVB-T2 v jižních Čechách, kde je situace komplikovaná vzhledem k tomu, že se jedná o příhraniční oblast. V letošním roce bude dokončena výstavba přechodových sítí a přijde na řadu budování dokrývačů. Ve stejném období by měl být zveřejněn konečně i Technický plán přechodu (TPP), který stanoví, jak budou přecházet na nový standard jednotlivé regiony.

autor: lukpo
Spustit audio