Slovenská Markíza v Česku skončila, s její mezinárodní verzí operátoři váhají

1. březen 2017

Někteří operátoři měli v nabídce pouze stejnojmennou televizi, jiní museli vyřadit najednou hned několik kanálu.

Slovenská televizní skupina Markíza ukončila k 1. březnu podle plánu distribuci svých kanálů na území České republiky. Jako náhrada byla operátorům nabídnuta Markíza International, která si z původní verze bere originální tvorbu a akviziční pořady nahrazuje vlastními formáty většinou z archivu. Na stejném modelu CME vyjednávala i na Slovensku, kde byla jako náhrada za TV Nova a její tematické klony nabídnuta operátorům Nova International.

„V souladu s výzvou poskytovatele obsahu a jednotným postupem v celé ČR budeme muset nahradit televizní stanici Markíza kanálem Markíza International, která má ošetřená práva pro vysílání v ČR. Stanici zařazujeme dočasně a budeme sledovat, jaký si získá u diváků zájem a oblibu. Podle toho se rozhodneme dále, zda zůstane součástí tarifu L, do kterého bude zařazena,“ uvedla již v průběhu února pro web Digitální rádio Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2 Czech Republic, která provozuje IPTV službu O2TV.

Společnost UPC Česká republika jako největší kabelový operátor na trhu podle našich informací originální verzi televize Markíza sice z nabídky vyřadil, Markíza International se však v jeho nabídce neobjevila a ani neobjeví. „Plnohodnotná náhrada v tuto chvíli není k dispozici, a proto připravujeme do digitální nabídky jiný program,“ konstatoval mluvčí české a slovenské pobočky kabelové televize UPC Jaroslav Kolár, který zároveň potvrdil, že podobně postupují i někteří další operátoři na našem trhu.

Významně dopadá vyřazení Markízy na nabídku T-Mobile TV. Ta má v nabídce nejen stejnojmennou televizi, ale i zmiňované tematické klony. „Konkrétně skončí všechny kanály společnosti Markíza, tedy Markíza, Markíza HD, TV Doma, TV Doma HD a Dajto a budou nově nahrazeny kanály Markíza International v SD i HD verzi,“ sdělila Anna Hroudová z tiskového oddělení T-Mobile a doplnila: „Změna se týká nejen T-Mobile TV, ale i služby Via TV.“ Všechny programy Markízy má do slovenského regionu přepnuty i operátor Skylink. Nutno upozornit, že i přes velkou snahu, kterou Markíza vyvinula v České republice (a Nova na Slovensku), existují další cesty, jak se k jejímu vysílání pochopitelně divák nadále dostane. Pro zručné uživatele operačního systému Linux jistě nejsou žádným tajemstvím.

autor: lukpo
Spustit audio