Slovenská televize JOJ chce zpřístupnit archiv a další funkce i mimo pozemní vysílání

17. duben 2018

Technologie HbbTV, která si získala v posledních letech velkou popularitu i u nás, je u našich východních sousedů využívána například veřejnoprávní RTVS.

Nejen v rámci pozemního digitálního vysílání DVB-T, ale také na satelitu Astra 3B a v nabídkách kabelových operátorů by chtěla v budoucnu nabízet slovenská televize JOJ aplikace na bázi hybridního vysílání HbbTV. Portálu Digitální rádio to potvrdila mluvčí skupiny Miroslava Klempová. „Prioritně jsme upřednostnili anténu, později rozšíříme distribuci hybridní televize i na jiné platformy,“ konstatovala Klempová.

Majitelé televizorů a set-top boxů připojených k internetu, které disponují funkcí HbbTV, mohou nově využívat od minulého týdne na kanálech JOJ, Plus a Wau sedmidenního archivu, funkce timeshift (zpětné zhlédnutí) a také zjistit, jaké bude Počasí. Na rozdíl od České republiky je ale na Slovensku zájem o pozemní vysílání malý, což je dáno i menší programovou nabídkou, kromě JOJ-ky využívá DVB-T pouze veřejnoprávní RTVS, zpravodajská TA3, křesťanská TV Lux a TV8 fungující zejména na bázi komunikace s divákem přes telefonní linku (věštění, soutěže, písničky na přání). Migraci diváků od pozemního vysílání napomohl zejména odchod komerční skupiny Markíza do prostředí placeného vysílání.

autor: lukpo
Spustit audio