Specifikace HbbTV 2.0.2 přináší pro televizory připojené k internetu novinky v oblasti 4K

22. únor 2018

Řada zařízení podporuje technologie, jako jsou HDR nebo HFR již dnes, ale doposud neexistoval standardizovaný způsob použití těchto funkcí.

Asociace HbbTV zveřejnila stejnojmennou specifikaci ve verzi 2.0.2, která přináší několik novinek týkajících se výhradně vysílání ve formátu Ultra HD/4K. HbbTV 2.0.2 umožní televizorům a set-top boxům s podporou tohoto standardu využívat aplikace, jež ke svému fungování potřebují vysoký dynamický rozsah (HDR), vysokou snímkovou rychlost (HFR), případně i Next Generation Audio (NGA). Komerční nasazení lze očekávat v příštích letech.

Vysoký dynamický rozsah výrazně zvyšuje kontrastní poměr ve videozáznamu a vytváří ostřejší a živější video. Pro technicky orientované čtenáře doplníme, že specifikace podporuje i technologie Hybrid Log Gamma (HLG) a Perceptual Quantizer (PQ). Vysoká snímková rychlost zvyšuje současnou hodnotu z 50, případně 60 obrázků za sekundu na 100, respektive 120. HFR přináší ostřejší obraz objektů v pohybu. Proto si tato funkce získává oblibu u sportovních přenosů. Formát NGA je zjednodušeně de facto audio obdobou vysoké snímkové rychlosti.

Specifikace HbbTV 2.0.2 je ve vývoji od října 2017 a stojí za ní zejména zainteresovanost expertů Konsorcia DVB v průběhu celého loňského roku. Řada zařízení podporuje technologie, jako jsou HDR nebo HFR již dnes, ale doposud neexistoval standardizovaný způsob použití těchto funkcí. Nová specifikace definuje společný mechanismus pro přístup k aplikacím na bázi HbbTV, jež budou do budoucna tyto možnosti využívat. Komerční nasazení u prvních produktů lze očekávat v příštím roce, jak již bylo řečeno výše, masivnější rozvoj lze očekávat ale až v letech následujících. Česká republika využívá jednoduché aplikace na bázi HbbTV 1.0, 1.1, případně 1.5, které nevyžadují žádné vyšší zabezpečení (ochrana DVR, CI a podobně).

autor: lukpo
Spustit audio