Technologii HbbTV podpořila nakonec i britská BBC, nasadí verzi 2.0

12. červenec 2016

Uživatelé mohou díky ní například vstupovat do televizních archivu, listovat moderním teletextem s fotkami nebo používat zpětné zhlédnutí.

S využitím hybridního vysílání HbbTV, které v sobě propojuje svět klasické televize a internetu, do budoucna počítá i britská veřejnoprávní instituce BBC. Korporace potvrdila, že nasazení technologie HbbTV 2.0.1 bude koordinovat ve spolupráci s velkými technologickými firmami i hlavními výrobci elektroniky na trhu. BBC naopak bude postupně upouštět od podobné technologie MHEG, která se však v průběhu let ukázala jako slepá ulička. Hybridní vysílání by mělo být k dispozici na satelitu i v rámci terestrického vysílání.

HbbTV verze 2.0 přináší například ochranu obsahu pomocí DRM, použití rozhraní podmíněného přístupu CI pro kódovaný obsah a další novinky. V současné době se v Evropě používá prozatím verze 1.0, případně 1.x. V rámci ní je možný přístup do televizních archivů, moderní podoby teletextu (umožňuje i vkládání fotek), televizního programu a podobně. Pro využití funkci hybridního vysílání je nutný televizor, případně set-top-box s funkcí HbbTV a jeho připojení k internetu.

autor: lukpo
Spustit audio