Televize Nova dál bojuje proti šíření na Slovensku, diváky plánuje edukovat

9. červen 2016

„Roky jsme se dívali na to, že šíření slovenských programů u nás je legální. Bohužel to není legální,“ zaznělo na dnešní konferenci kabelových operátorů.

Mediální skupina Nova hodlá nadále bojovat proti operátorům, kteří šíří její hlavní kanál na Slovensku, čímž dochází k porušování autorských práv. Na dnešním semináři, který pořádala Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK), to uvedl Petr Horák, ředitel sekce nových projektů komerční televizní jedničky. Odpovědí Novy na poptávku po českém obsahu je na Slovensku Nova International, v Česku pak Markíza International. Jde o stanice, které mají vypořádána práva, a není problém s jejich šířením v zahraničí. „Máme dohody s malými a středními operátory a věříme, že se nám podaří dohodnout s dalšími,“ konstatoval Horák.

Na semináři zaznělo, že šíření slovenským programů na českém území (a naopak) je letitým problémem, který se táhne prakticky již od devadesátých let. Slovenské programy jsou i pro řadu operátorů a pochopitelně i zákazníků považované za naprostou samozřejmost. „Na Slovensku je sledovanost českých programů okolo 11 %,“ uvedl šéf nových projektů Novy. Pro mediální skupinu to znamená podle Horáka velký ekonomický problém, protože přichází o peníze z reklamy. Z důvodu ekonomického efektu byl navíc přesunut téměř veškerý exkluzivní sportovní obsah z volně šířených kanálů na prémiové značky Nova Sport 1 a Nova Sport 2.

V případě, že se Nově nepodaří dohodnout se s operátory, je ochotna postupovat soudní cestou. Skupina chce také v tomto směru televizní diváky edukovat a vysvětlit jim, co je správné. Situace by se v tomto směru měla změnit. Podle Evžena Chlandy, oblastního manažera AMC International – Central Europe, si budou majitelé autorských práv své vlastnictví mnohem více chránit než doposud. „Roky jsme se dívali na to, že šíření slovenských programů u nás je legální. Bohužel to není legální. Měli bychom si práva více hlídat a podívat se na sebe, zdali neděláme něco, co tomu pomáhá,“ konstatoval Chlanda.

Jako velký problém pro poskytovatele nejen placeného obsahu, ale obsahu vůbec, se ukazují i různá datová úložiště, která by měla být postavena do „šedé zóny“. Jako konkrétní příklad nelegálního úložiště uvedl regionální manažer AMC Networks International – Cetnral Europe server Ulož.to. „Pokud by se tento server podařilo zavřít, byl by to zářný příklad pro ostatní. Úložiště na obsahu vydělávají. Nějaké aktivity tu byly, ale nikdy se je nepodařilo dořešit,“ konstatoval Evžen Chlanda. Naopak jako ideální příklad toho, jak může být video obsah na internetu úspěšně chráněn, je server YouTube.

autor: lukpo
Spustit audio