Telewizja Polska: Jednáme s operátorem o podmínkách vstupu do multiplexu 8

19. leden 2018

TVP se vstupem do multiplexu váhala a upozorňovala na problémy s příjmem, polarizací a taky nutností použití jiných antén, než je tomu v pásmu od 21. kanálu.

Polská veřejnoprávní televize v současné době jedná s telekomunikačním operátorem EmiTel o podmínkách, za nichž začne šířit své další programy prostřednictvím multiplexu 8. Informuje o tom web Wirtualnemedia.pl. O vstupu Telewizje Polska (TVP) do této sítě se hovoří již dlouhodobě. Multiplex je v provozu od poloviny roku 2016 a aktuálně nabízí pouze vysílání privátních programů, jmenovitě jde o Zoom TV, Nowa TV, WP a Metro.

TVP se vstupem do multiplexu váhala a upozorňovala na problémy s příjmem, polarizací a taky nutností použití jiných antén, než je tomu v pásmu od 21. kanálu. Digitální síť má jednu podstatnou zvláštnost – funguje ve III. pásmu, tedy stejně jako pozemní rozhlas DAB+. Původně se předpokládalo, že TVP by mohla do multiplexu vstoupit začátkem letošního roku a stihla by tak zahájení nadcházející olympiády. Tato možnost už je ale v tuto chvíli pasé. Veřejnoprávní vysílatel má v síti rezervovány tři programové sloty, které mu umožní šířit buďto tento počet programů ve standardním rozlišení, případně kombinaci 1 SD + 1 HD kanál.

autor: lukpo
Spustit audio