Tuty TV chystá vysílání s vysokým rozlišením, HbbTV nabídne od roku 2018

20. říjen 2017

Kanál už nabízí z největších hráčů UPC a Skylink, jednání probíhají i s O2 Czech Republic. Provozovatel televize plánuje vylepšit i pokrytí v rámci pozemní distribuce.

Nová stanice Tuty TV, která je určená dětem a teenagerům, plánuje v krátkodobém horizontu nabídnout operátorům nejen verzi se standardním, ale i vysokým rozlišením obrazu (HDTV). Webu Digitální rádio to potvrdil Pavel Bouček, výkonný ředitel stanice. Bouček předpokládá, že HD podobu svého vysílání bude moci Tuty TV nabídnout již v listopadu. Jedním z iniciátorů spuštění této verze jsou samotní operátoři.

Z největších hráčů nabízí stanici v tuto chvíli za kabel UPC Česká republika a na satelitu M7 Group (Skylink). Program tak v tuto chvíli chybí prakticky v této kategorii pouze u společnosti O2 Czech Republic, tedy v IPTV službě O2TV. Jednání s operátorem probíhají. Kdy budou dokončena, nelze v tuto chvíli určit. Další z technických novinek, kterou nabídne Tuty TV, má být hybridní vysílání HbbTV. Jeho spuštění je plánováno na začátek roku 2018. Výkonný šéf stanice předpokládá, že v nabídce bude archiv pořadů a další aplikace.

Důležitým distribučním kanálem Tuty TV je pozemní vysílání (DVB-T). Nová stanice určená dětem a teenagerům je šířena prostřednictvím Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací. Tento multiplex pochopitelně nepřináší provozovateli optimální pokrytí, protože zasahuje většinou pouze krajská města a jejich nejbližší okolí. Pavel Bouček uvedl, že firma proto jedná s operátorem o možném rozšíření vysílání do Přechodové sítě 12 vysílající ve standardu DVB-T2, která do konce roku pokryje pětadevadesát procent populace. Stanice je bezplatně dostupná také na internetu.

autor: lukpo
Spustit audio