Ultra HD přichází! Eutelsat posílá do Evropy FTV UHD a Travelxp 4K

4. leden 2017

Oba programy počítají s využitím vysokého dynamického rozsahu HDR. Diváci se mají těšit na maximální obrazový i zvukový zážitek.

Francouzský telekomunikační operátor Eutelsat potěšil se zahájením světového technologického veletrhu CES 2017 všechny majitele televizorů a set-top-boxů s podporou formátu Ultra HD/4K (čtyřikrát vyšší rozlišení než Full HD). Na veletrhu v Las Vegas byl oficiálně potvrzen start stanice FTV UHD k 23. prosinci 2016 a navíc byl oznámen start nového programy Travelxp 4K. Oba kanály budou dostupné z pozice 13 stupňů východně, družice Hotbird.

Oba programy budou k dispozici s podáním jedné miliardy barev (10 bitová hloubka) a snímkovou frekvencí 50 obrázků za sekundu. „Od uvedení našeho prvního kanálu v roce 1997 jsme vyvinuli kompletní a vysoce kvalitní značku s mimořádným obsahem. Po deseti letech jsme učinili technologický skok na vyšší rozlišení na flotile Eutelsat. Jsme rádi, že nyní můžeme přinést nejnovější módní události z celého světa ve formátu Ultra HD,“ konstatoval Michel Adam Lisowski, generální ředitel FTV UHD.

Travelxp 4K, který má být dostupný v sedmi jazycích, nabídne stovky hodin obsahu natočených po celém světě ve formátu Ultra HD. Jak již z názvu programu vyplývá, zaměřuje se především na dokumenty související s cestováním. Obsah je ze sta procent vyráběn ve vlastní produkci a bude distribuovaný do více než padesáti milionů domácností po celém světě. Travelxp 4K taktéž podporuje takzvaný vysoký dynamický rozsah označovaný zkratkou HDR pro hlubší a věrnější podání barev a ostřejší obraz. Prashant Chothani, výkonný ředitel stanice, konstatoval, že nejde o to nabídnout pouze divákům vyšší rozlišení, ale i kvalitnější obraz.

Parametry příjmu FTV UHD: družice Hotbird (13 stupňů východně), 12539/H, SR 30000, FEC 5/6, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

Parametry příjmu: družice Hotbird (13 stupňů východně), 10727/H, SR 30000, FEC 3/4, norma DVB-S2/8PSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio