V Praze se podařilo zachytit DVB-T2 z Rakouska, objevila se i analogová anomálie

5. prosinec 2016

V rámci terestrické televize druhé generace od našich jižních sousedů bylo možné sledovat bez dekódovací karty kanály veřejnoprávní ORF.

Inverzní počasí s sebou přineslo opět nadprůměrné příjmové podmínky na pásmech VKV/FM, UHF i VHF (televize/digitální rozhlas). V pražské Tróji se podařilo podle informací od našeho spolupracovníka Čestmíra Poláka zachytit vůbec poprvé signál DVB-T2 multiplexu A z rakouského vysílače Jauerling na kanálu 31. K jeho překlopení ze standardu DVB-T došlo relativně nedávno – ve čtvrtek 27. října.

Zájemci ze středních Čech/Prahy, kteří by se o DVB-T2 z Rakouska zajímali, se ale dlouho z této možnosti radovat nebudou. Od začátku příštího roku bude 31. kanál využit na území hlavního města pro přechodovou síť Českých Radiokomunikací, která bude fungovat z vysílačů Žižkov a Cukrák. Rakouský multiplex A ve standardu DVB-T2 obsahuje zejména zakódované programy, ale jsou zde volně šířeny ve standardním rozlišení i stanice ORF 1 a ORF 2 (Wien). K dispozici je i několik rádií – veřejnoprávní rozhlas a stanice Kronehit.

Na území Prahy vládly velice dobré příjmové podmínky do přibližně 300 kilometrů směrem na východ a také jih. Tato skutečnost s sebou přinesla i jednu kuriozitu. Na kmitočtu 101.6 MHz se podařilo zachytit na vertikální anténu vysílání nejprve neznámé rozhlasové VKV stanice, která se po několika písničkách v rámci RDS dat identifikovala jako Hey Rádio (dříve Sázava). Tato stanice ale na dané frekvenci vůbec neoperuje. Následně se podařilo vysílaný program identifikovat jako Country Rádio, což by ukazovalo na 137 km vzdálený vysílač Český Krumlov/Horní Brána-vodárna s výkonem 200 Wattů. Jak se podařilo nicméně daný program zkombinovat spolu s RDS daty úplně jiné stanice, je záhadou.

RDS Hey Rádia na frekvenci Contry Rádia

Záhada z rozhlasového éteru. Na frekvenci Country Rádia se objevilo RDS původně pouze středočeského Hey Rádia (dříve Sázava).

autor: lukpo
Spustit audio