Veletrh IBC přinesl Ultra HD kanálům dostupným v Česku nový obsah

9. září 2016

Stěžejní pozicí pro zájemce o formát Ultra HD je v tuto chvíli 19,2 stupně východně. Zde je dostupných několik demo kanálů, ale zejména stanice Insight UHD, Fashion 4K a pearl.tv.

Technologický veletrh IBC, který se od dnešního dne až do 13. září koná v Amsterdamu, znamená další průlom v oblasti televize s ultra vysokým rozlišením (Ultra HD). Společnost SES dobře známá v České republice zejména díky provozování satelitů na pozicích 23,5 stupně a 19,2 stupně východně zařadila nově natočený obsah na své Ultra HD demo kanály. Ten vznikl ve spolupráci se značkami LG Electronics, Samsung a Technicolor / Philips.

Konkurenční společnost Eutelsat, která operuje zejména v Česku na dobře známé pozici 13 stupňů východně, potvrdila oficiálně spuštění kanálu Hotbird 4k2 HDR. Jak Eutelsat tak i Astra budou u svých kanálů používat takzvaný vysoký dynamický rozsah pro zlepšení diváckého zážitku a co nejvěrnější přiblížení obrazu skutečné scéně. Hotbird 4k2 už má na webu Eutelsatu speciální stránku. Stanice přináší záznamy divadelních a operních představení, filmů, dokumentů a sportovních zápasů. Další obsah má postupně přibývat.

Stěžejní pozicí pro zájemce o formát Ultra HD je v tuto chvíli 19,2 stupně východně. Zde je dostupných několik demo kanálů, ale zejména stanice Insight UHD, Fashion 4K a pearl.tv 4K UHD. Na satelitní pozici 13 stupňů východně je možné naladit v tuto chvíli pouze demo stanice Hotbird 4k1 a Hotbird 4k2. Největším tahákem je zde FunBox 4K, který vysílá od včerejška v ostrém režimu (dostupný je i v DVB-T2 multiplexech v Praze a Bratislavě). Nejnovějším Ultra HD přírůstkem je stanice označena jako 4K TV na pozici 26 stupňů východně. V tuto chvíli jde ale o nepříliš zajímavou stanici nabízející pouze několik bloků aerobiku.

autor: lukpo
Spustit audio