Vláda odložila projednávání strategie rozvoje pozemní digitální televize

11. červenec 2016

Spuštění prvních DVB-T2 vysílačů by mohlo proběhnout ještě v letošním roce, hlavní vlna se však očekává v letech 2017 a 2018.

Vláda na dnešním jednání odložila projednávání Strategie rozvoje digitální terestrické platformy, která souvisí i s budoucím zaváděním pozemní digitální televize DVB-T2 v České republice. Na dnešním briefingu to po jednání vlády oznámil Pavel Bělobrádek, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace z KDU-ČSL. „Tento bod byl odložen, protože jsme ho museli přerušit vzhledem k dalšímu programu jednání vlády,“ odpověděl na dotaz Petry Tuháčkové z České televize bez bližších podrobností Bělobrádek.

„Strategie se bude pravděpodobně projednávat na příštím zasedání vlády ve středu 20. července, ale není to zatím stoprocentně jisté,“ řekla webu Digitální rádio Dita Havlíčková z tiskového oddělení Ministerstva průmyslu a obchodu, pod nějž digitalizace pozemního televizního vysílání spadá. Spuštění prvních DVB-T2 vysílačů, které budou fungovat s kódováním H.265/HEVC, by mohlo proběhnout ještě v letošním roce, hlavní vlna se však očekává v letech 2017 a 2018. Vysílání pozemní digitální televize DVB-T by mělo skončit definitivně v roce 2021.

autor: lukpo
Spustit audio