Vlastník operátora Skylink si pořídil novou technologii s podporou DVB-S2X

24. květen 2017

„Operujeme s řadou značek po celé Evropě, a proto je pro nás velmi důležité, abychom dodávali obsah ve vysoké kvalitě bez přerušení,“ uvedl Ron Paans, technický šéf M7 Group.

Lucemburská společnost M7 Group, která mimo jiné provozuje v České republice a na Slovensku satelitní službu Skylink, dále operuje například v zemích Beneluxu, případně sousedním Německu, se připravila na příchod vysílání ve standardu DVB-S2X. Při této příležitosti si evropský hráč na poli digitální televize pořídil od společnosti Newtec nový hardware s označením MCX7000 Multi-Carrier Satellite Gateway.

Nasazení standardu DVB-S2X směrem k satelitním divákům by do budoucna pochopitelně znamenalo nutnost pořízení nových přijímačů, které už jsou v tuto chvíli na trhu k dispozici. První testy technologie již na satelitu probíhají a mají je za sebou například operátoři Telenor nebo SES. Vysílání v DVB-S2X do budoucna operátorům umožní šířit v rámci satelitních multiplexů více programů. Zjednodušeně řečeno je rozdíl podobný jako mezi technologií DVB-T2/AVC a DVB-T2/HEVC. Druhá se používá v České republice.

V současné době není nutné diváky nijak strašit přechodem na nový standard. M7 Group bude nový hardware používat pro navýšení kvality stávajících transpondérů (satelitních frekvencí/multiplexů), a to na uplinku v německém Usingenu. Instalace technologie se předpokládá později v letošním roce. „Operujeme s řadou značek po celé Evropě, a proto je pro nás velmi důležité, abychom dodávali obsah ve vysoké kvalitě bez přerušení. Jsme přesvědčeni o tom, že Newtec MCX7000 tuto podmínku splňuje a přinese významnou úsporu šířky pásmu bez vlivu na kvalitu,“ konstatoval Ron Paans, technický šéf M7 Group.

autor: lukpo
Spustit audio