Vysílačů pro DVB-T2 by mělo být okolo šestadvaceti, parametry zveřejní ČTÚ

3. červen 2016

Nad osudem regionálních sítí prozatím visí otazník. V případě, že jejich kanály nebudou využity pro plánování DVB-T2 sítí, chystané změny by se jich nijak neměly dotknout.

Šestadvacet vysílačů z takzvané základní sítě, kam patří nejvýkonnější stanoviště Českých Radiokomunikací, by mělo do budoucna tvořit „páteř“ dvou přechodových multiplexů DVB-T2/HEVC u nás. Vyplývá to z informací, kterými disponuje web Digitální rádio na základě materiálů od operátora. České Radiokomunikace chtějí využívat významných vysílacích stanovišť, které již dlouhodobě úspěšně slouží pro pozemní digitální televizi DVB-T. Divákům tak tato skutečnost přinese hned několik výhod. K některým divákům se nově dostane pozemní signál stanic, které doposud neměli. Půjde o ty, kteří byli mimo zásah multiplexem 3. Jedná se přibližně o čtyři procenta populace.

Jak již web Digitální rádio informoval, technické parametry přechodových sítí včetně lokalit a výkonů zveřejní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) po vydání takzvaných individuálních oprávnění operátorům. Tomuto kroku bude předcházet schválení dokumentu Strategie rozvoje digitální terestrické platformy, který by měl v následujících dnech, maximálně týdnech (očekává se polovina června), dorazit na vládu. Po schválení vládou může ČTÚ následně vydat individuální oprávnění. První přechodový multiplex bude vyhrazen České televizi, druhá síť Českým Radiokomunikacím a třetí Radimu Pařízkovi (ex multiplex 4).

Vzhledem k tomu, že pásmo 700 MHz, v němž funguje v současné době televizní vysílání, se musí odevzdat do června 2020, musí členské státy Evropské unie připravit mezinárodní koordinaci celého UHF pásma do konce roku 2017. Následně bude jasno, jak budou vypadat finální sítě pro DVB-T2, které začnou fungovat po roce 2021. Téměř doplánováno a mezinárodně zkoordinováno je u přechodových sítí. Termín startu DVB-T2 v České republice v jejich případě prozatím nelze předjímat, nicméně pokud se podaří schválit výše zmiňovaný dokument včas, v prvních oblastech by se mohlo vysílat ještě letos.

Pokud bude schválena Strategie rozvoje digitální terestrické platformy, ČTÚ nemá důvod kmitočty neuvolnit. Jak již bylo zmíněno, přechodové DVB-T2 sítě budou fungovat ze stávající základní sítě vysílačů DVB-T a budou fungovat podobnými výkony a stejným směrem jako současná pozemní televize. Diváci tedy nebudou muset nic dělat, aby tyto sítě naladili, používají-li individuální anténu. U společných televizních antén bude pochopitelně úprava nutná a doplnění o další takzvané kanálové vložky. V přechodových sítích nebude možné vysílat v HD rozlišení (s výjimkou sítě České televize), protože v nich nebude prostor. České Radiokomunikace počítají ve standardní kvalitě s rozlišením 540p.

autor: lukpo
Spustit audio