Vysoké rozlišení nestačí, Česká televize přináší na nových kanálech i další bonus

8. listopad 2016

Novinku ocení výhradně majitelé domácích kin a audiosystému s vícekanálovým zvukem.

Česká televize dnes spustila na družici Astra 3B satelitní distribuci dlouho očekávaných televizních kanálů ČT 24, ČT :D a ČT art ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). HD kvalita ale není tím jediným, co koncesionáře potěší a přinese jim větší divácký zážitek. Všechny programy veřejnoprávního média s výjimkou ČT 24 jsou nově dostupné i s audio stopou Dolby Digital, tedy prostorovým zvukem. Doposud tomu tak bylo pouze u kanálů ČT 1 HD a ČT Sport HD.

Nově jsou tak nyní k dispozici na jednom kanálu až čtyři jazykové stopy – český zvuk stereo, originální zvuk stereo, Dolby Digital (audio dle charakteru pořadu) a audiopopis. V kombinaci s DVB titulky nabízí Česká televize nově maximální komfort i pro toho nejnáročnějšího diváka. Prostorový zvuk například uvítají diváci u některých filmů nebo seriálů vysílaných o víkendu na ČT 2, v případě koncertů nebo některých inscenací na programu ČT art. Dolby Digital se vysílá u těchto programů pouze na dnes aktivovaném satelitním kmitočtu.

Tato zpráva je důležitým sdělením i pro kabelové a IPTV operátory, kteří se rozhodnou přebírat signál České televize právě ze satelitu Astra 3B. To je mimo jiné příklad společnosti UPC Česká republika, která webu Digitální rádio prozradila, že zvažuje zprovoznit nový multiplex s programy veřejnoprávního média, ale aktivovat ho bude až ve chvíli, kdy proběhnou úspěšně testy těchto stanic. Za zmínku stojí prostorový zvuk bezpochyby i u stanice Déčko, která se o vysílací čas dělí s kanálem ČT art. Takový komfort (nemluvě o HD kvalitě) nebyla do dnešního dne schopna nabídnout téměř žádná placená dětská televize.

autor: lukpo
Spustit audio