Wisla/Skrzyczne: nový vysílač polského multiplexu 8 nedaleko českých hranic

18. leden 2017

Součástí terestrické digitální stě jsou programy Nowa TV, Metro, Zoom TV a WP. Později se zde má objevit i Telewizja Polska.

Polský telekomunikační operátor EmiTel uvedl v uplynulých týdnech do provozu další z vysílačů tamního televizního multiplexu 8, který se nachází nedaleko hranic s Českou republikou. Jedná se konkrétně o stanoviště Wisla / Skrzyczne na 7. kanálu s výkonem 1,5 kW. Díky tomu, že polský multiplex 8 funguje ve III. pásmu, divák potřebuje pro sledování vysílaných programů odpovídající anténu – stejnou jako pro DAB rozhlas.

Součástí tamního multiplexu 8 jsou programy Nowa TV, Metro, Zoom TV a WP. V budoucnu by se v této digitální terestrické síti měly objevit i další kanály Telewizje Polska. V multiplexu má polský veřejnoprávní vysílatel vyhrazeny tři programové pozice, které může případně vyhradit i pro jeden program ve vysokém a jeden ve standardním rozlišení. V průběhu uplynulých podzimních / zimních inverzí v loňském roce bylo možné tuto digitální síť zachytit i dál od hranic s Polskem. V Praze se například podařilo v prosinci realizovat bezproblémový příjem multiplexu 8 z vysílačů Zielona Góra – Zagań na kanálu 8.

autor: lukpo
Spustit audio