Začíná technologický veletrh IBC, SES testuje televizní formáty budoucnosti

15. září 2017

Technologická firma testuje ve vysokém dynamickém rozsahu hned několik formátů a také virtuální realitu.

Satelitní operátor SES, který je v České republice a na Slovensku dobře známý jako provozovatel satelitů Astra, zahájil testy televizních formátů budoucnosti. Veřejná prezentace je k vidění v rámci technologického veletrhu IBC, jež začíná právě dnes v Amsterdamu a končí v úterý 19. září. Prezentace umožní návštěvníkům ponořit se do hlavního města Lucemburska v panoramatických videích s neuvěřitelným rozlišením 10K x 2K.

Scenérie jsou snímány speciální technikou Fraunhofer HHI Omnicam-360, která přináší například záběry z tamního muzea umění Mudam. V Evropě bude toto experimentální vysílání dostupné prostřednictvím satelitu Astra 2E na pozici 28,2 stupně východně. Testy si kladou za cíl otestování virtuální reality v praxi a nasazení náhlavních souprav, které využívá divák pro formát VR (virtuální realita). Panoramatický obraz je pak možné přibližovat i oddalovat – to vše v rozsahu 360 stupňů.

Další test, který předvede v následujících dnech SES, probíhá ve spolupráci s LG, Ateme, francouzskou veřejnoprávní televizí a 4-Ever Technology. Toto vysílání bude pro diváky v Evropě dostupnější, protože bude šířeno na pozici 19.2 stupně východně. Jeho součástí bude přenos obrazu s vysokou snímkovou rychlostí o frekvenci 100 Hz. Co se týká obsahu, promo smyčka nabídne akční scény a záznamy přenosů. Diváka si bude moci porovnat rozdíl mezi 100 a 50 snímky za sekundu, tedy dnešním běžným standardem TV vysílání.

Další demonstrací je první živé vysílání obrazu na světě ve vysokém rozlišení (HD) s formátem HDR10. Jedná se o nový otevřený standard společnosti Samsung pro vysoký dynamický rozsah. Tato technologie využívá dynamická metadata, aby nabídla nejlepší efekt pro HDR. Trvale zde dochází ke kontrole světelnosti obrazu. V porovnání s klasickým vysokým dynamickým rozsahem zde nejsou využita pouze statická metadata. Thomas Wrede, viceprezident pro nové technologie a standardy SES, konstatoval, že společnost trvale zkoumá nové technologie a spolupracuje s řadou partnerů napříč průmyslem.

autor: lukpo
Spustit audio