Zpravodajská televize z24 chce do celoplošného vysílání, řešení existuje

25. duben 2017

Chystaná tematická stanice by se mohla dostat do celoplošné distribuce skrze jeden z regionálních multiplexů.

Zpravodajská televize z24 včera dopoledne zaslala médiím tiskovou zprávu, v níž potvrdila, že se chce pokusit o celoplošnou distribuci v rámci pozemního vysílání. Ve sdělení médiím doslova bylo uvedeno: „Pokusit se uzavřít dohodu s poskytovateli televizního vysílání tak, aby došlo k uvolnění místa v multiplexech s celostátním pokrytím.“ Připravovaná zpravodajská televize možné řešení této situace má.

Jediným možným řešením pro Pála Milkovicse a jeho tým je podle názoru redakce webu Digitální rádio vstup do pozemního vysílání DVB-T2. Multiplex 2 Českých Radiokomunikací je plně využit kanály Novy, Primy a Barrandova; terestrická síť 3 pak dalšími klony, případně hudebními stanicemi Óčko. Navíc, Milkovics a manažeři operátora spolu nemají dvakrát dobré vztahy díky sporům ohledně šíření v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací, takže vstup do jejich multiplexu by se prakticky rovnal zázraku. Tato pravděpodobnost se tedy blíží nule a s jistotou bychom ji vyloučili.

Spásou by pro zpravodajský kanál z24 by tak mohl být vstup do chystaného DVB-T2 multiplexu společnosti Digital Broadcasting. Jak to provést? Řešení je jednoduché. Pokud by mělo být toto vysílání určeno pro klienty operátora stejně jako v případě Českých Radiokomunikací, mohlo by se tak stát díky Regionální síti 7, v níž minimálně jedna volná pozice po loňském odchodu Retro Music TV zůstává. I když multiplexům tohoto typu hrozí, že přijdou o kmitočtové příděly po roce 2017 díky uvolnění pásma 700 MHz, z24 by se tak překlopení do DVB-T2 bát tohoto kroku nemusela. Důležitou otázkou ale pochopitelně je, jaké vztahy spolu mají majitel multiplexu Radima Pařízek a samotný Pál Milkovics. I z Pařízkových sítí totiž Milkovicsovy televize v minulosti odešly...

autor: lukpo
Spustit audio