Zpravodajský kanál z24 ještě nepožádal o licenci, visí nad ním řada otazníků

21. červenec 2017

Provozovatel stanice se plánuje k posunu projektu vyjádřit v průběhu příštího týdne, uvedl to ve vyjádření pro web Digitální rádio.

Zpravodajská televize z24, kterou plánovala spustit společnost S&P Broadcasting, provozovatel stanic Mňam a Mňau, zatím stále nemá požádáno u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o licenci. Redakci webu Digitální rádio to potvrdil Petr Kozák, vedoucí Oddělení licencí a registrací, pod které tato problematika spadá. Tisková konference k představení projektu z24 se konala začátkem dubna, stanice měla odstartovat v létě.

Oddělení licencí a registrací RRTV v současné době eviduje ze strany různých subjektů relativně velkou dávku administrativy. I kdyby tak S&P Broadcasting o licenci požádala, nedá se předpokládat, že by ji z24 do konce prázdnin ještě dostala. Další termíny zasedání regulátora se konají 8 až 9. srpna a následně ještě jednou koncem téhož měsíce. Manažerka distribuce Ivana Finlay-Notman pro Digitální rádio bez podrobností uvedla, že firma by měla v příštím týdnu vydat tiskovou zprávu. Zaslané dotazy bohužel zůstaly bez odpovědi.

Start nové zpravodajské televize se ukazoval v průběhu letošního léta jako zcela logický krok. Blíže se nejen prezidentské, ale zejména parlamentní volby, které mohly být ideální půdou pro etablování nové stanice. Nejde ale pouze o žádost a vydání samotné licence. Podle informací naší redakce ještě S&P Broadcasting ani nejednala o šíření programu s operátory placených služeb. „Provozovatel z24 nás zatím neoslovil, nemáme o tomto projektu žádné nové informace,“ uvedl pro Digitální rádio mluvčí kabelového operátora UPC Jaroslav Kolár.

Zpravodajská stanice se chtěla dostat do celoplošného pozemního vysílání, což je ovšem v současné době nereálné. Kapacita stávajících DVB-T multiplexů je již obsazena. České Radiokomunikace, které by z24 mohly zařadit do Regionální sítě 8 a následně do svého přechodového DVB-T2 multiplexu, který dosáhne do konce roku téměř celoplošného pokrytí, nemají s Pálem Milkovicsem dlouhodobě dobré vztahy. Milkovics proto jako alternativu zvolil DVB-T multiplexy s menším pokrytím. Prahu a střední Čechy plánoval pokrýt skrze Regionální síť 4, Plzeň z Regionální sítě 17 na Sylvánu, Ostravu by vykryla Regionální síť 2.

Části operátorů pozemních sítí, kteří zařadili statickou obrazovku z24 s logem a informací, že start proběhne v průběhu léta, už ale začíná docházet trpělivost. Prozatím nejdál zašel v tomto směru provozovatel pražského multiplexu, který sice ponechal pro novou stanici programovou pozici, ale odpojil právě grafickou část. Diváci tak mají na místě z24 nyní pouze černou obrazovku. Již začátkem března také firma S&P Broadcasting avizovala, že v horizontu několika měsíců spustí nové stanice Kutil, Mudr a Trhák. Ani o nich ale aktuálně operátoři nemají žádné nové informace a nevědí o posunu v těchto projektech.

autor: lukpo
Spustit audio