Zpravodajský kanál z24 má odstartovat v horizontu měsíců, sázet chce na sociální sítě

6. duben 2017

Stanice se chce dostat do pozemního vysílání, i když pro ni v současné době není v DVB-T místo. Problém plánuje vyřešit co nejdříve.

Nová zpravodajská televize z24, za kterou stojí maďarský podnikatel Pál Milkovics a bývalý generální ředitel televizí Nova a Barrandov Vladimír Železný, má odstartovat v horizontu několika měsíců. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci nově vznikající stanice. Milkovics webu Digitální rádio řekl, že přesný termín bude schopen říci v následujících týdnech. Ovlivní ho žádost o udělení licence, kterou by měla řešit RRTV.

Pro úspěch projektu je nutné, aby byla televize šířená také prostřednictvím pozemního vysílání. Provozovatel ale v současné době musí řešit problém, že v terestrických multiplexech není volná kapacita. S Českými Radiokomunikacemi má Milkovics podle našich informací napjaté vztahy, navíc její celoplošné DVB-T sítě jsou již obsazené. V úvahu by tak mohla připadat Regionální síť 7 společnosti Progres Digital. Regionálním multiplexům ale z důvodu přechodu na DVB-T2 hrozí, že přijdou o stávající kmitočtové příděly.

„Víme o tom, že v současné době není v pozemním vysílání místo, ale chceme tu být. Hledáme cesty, jak to udělat,“ oznámil Milkovics novinářům na dnešní tiskové konferenci. Zpravodajský kanál z24 má fungovat i v dalších distribučních kanálech. Na satelitu plánuje Pál Milkovics šířit signál prostřednictvím operátor Skylink, kterého vnímá jako velmi významného partnera. Skrze satelit Astra 3B již šíří lucemburská společnost M7 Group programy Mňam a Mňau, jejichž provozovatelem je právě Milkovicsova firma S&P Broadcasting. z24 plánuje vysílat i v kabelových sítích a on-line na internetu, kde by se mohla objevit i ve vysokém rozlišení (HD).

Podle aktuálního vydání týdeníku Ekonom by se měla investice pohybovat mezi šedesáti až osmdesáti miliony korunami. Projekt má být dále financován z peněz investičního fondu. V čem se má zpravodajská televize lišit od zaběhnutého hráče, jakým je veřejnoprávní stanice ČT 24? Lidé začali podle Milkovicse zpravodajství konzumovat jiným způsobem a požadují rychlost. Zpravodajská stanice chce dát prostor všem názorům a podívat se na věci ze všech úhlů pohledů. Živé vysílání bude začínat od šesti hodin ráno do deseti dopoledne. Zpravodajský kanál bude vysílat v režimu 24/7, tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

„Politická korektnost je projevem veřejnoprávních médií, která nesmí překračovat určité mantinely. Divák dostává od veřejnoprávního média příliš mnoho informací, a to ho mate. My chceme dělat zpravodajství jinak. Chceme být faktičtí,“ uvedl Vladimír Železný a dodal: „Chceme být televize, která pracuje s oběma stranami. Chceme dát velký prostor příjemci - divákovi, který bude naše informace významně dovybavovat.“ Hlavní zpravodajský proud by měl divák dostat v prime timu, tedy hlavním vysílacím čase. Milkovics ho ohraničil dobou přibližně 18.00 až 22.00, respektive 23.00.

Prioritou ve vysílání by měly být vždy Breaking News, tedy zpravodajství, které se právě stalo formou rychlého sdělení. Významnou roli budou hrát sociální sítě – Facebook a Twitter. Právě na tomto segmentu se mají podílet opět diváci. Majoritní podíl v televizi má Milkovics, Železný má být pouze minoritním vlastníkem, který do projektu vloží své zkušenosti coby mediální matador z předchozích. Konkrétní tváře, které se v televize objeví, zatím neprozradil. Má jít ale o zkušené novináře a v některých případech i překvapivá jména.

autor: lukpo
Spustit audio