Austrálie úspěšně pokračuje v digitalizaci rozhlasu

9. říjen 2015

Digitální vysílání se šíří nejen po Evropě, ale i na zcela opačné straně planety. Zvláště pak v Austrálii rozmach digitálního rádia překračuje všechna očekávání.

Vysílání v zemi začalo už před šesti lety a letos celková poslechovost dosáhla nového maxima. V pětici největších městských aglomerací jsou přes 3 miliony posluchačů, tedy asi každý čtvrtý obyvatel.

Podle Joan Warnerové, ředitelky asociace komerčních rádií, je nyní hlavním úkolem umožnit příjem DAB+ i v chytrých telefonech, k čemuž je nutný speciální čip.

Podle posledního průzkumu by tuto možnost uvítalo až 60 procent respondentů, kteří pro poslech v současnosti musí využívat internetového streamu.

Analogové vysílání ale v Austrálii hned tak neskončí. Digitálním signálem je totiž nejdříve třeba pokrýt i velká území mimo hustě osídlené oblasti velkých měst.

Podle odhadů je také v každé australské domácnosti v průměru pět rádiových přijímačů, posluchači proto musí mít dostatek času na jejich výměnu za kompatibilní typy. Totéž platí i o autorádiích, ta digitální má zatím jen asi čtvrt milionu dosud prodaných aut.

autor: ert
Spustit audio