Digitálního rádia ve Francii se letos dočká Lyon, Lille i Štrasburk

8. únor 2016

Po ukončení výstavby digitální sítě v letošním roce by měl signál DAB rozhlasu pokrývat dvacet procent populace.

Výstavba sítě digitálního rozhlasu DAB+ bude po dvouleté přestávce ve Francii opět pokračovat. Poté, co byla signálem pokryta v roce 2014 města Paříž, Nice a Marseille, se letos dočkají této technologie letos také obyvatelé Lille, Lyonu, Nantes, Rouen, Štrasburku a Toulouse. Vyplývá to ze strategie, kterou na svém webu zveřejnil koncem loňského roku tamní regulátor CSA.

Po ukončení výstavby v letošním roce, by měl signál DAB rozhlasu pokrývat 20 % populace, v roce 2018 to bude 56 % populace a finální stav má být v roce 2024, kdy si na signál digitálního rádia „sáhne“ 97 % Francouzů.

Přesto, že v současné době se ve Francii vysílá rádio digitálně prozatím pouze ve třech městech, programová nabídka je zde relativně bohatá. Zájemci zde najdou pestrou nabídku programových žánrů. Pro distribuci signálu se používá výhradně III. pásmo, které se v minulosti uvolnilo po vypnutí pozemní analogové televize. Pro lepší představu, jaká je konkrétně ve zmíněných městech programová nabídka, mohou zájemci navštívit stránku ukwtv.de, kde je k dispozici její dělení do jednotlivých rozhlasových multiplexů. Spuštění DAB rozhlasu znamenalo ve Francii mimo jiné i vstup nových hráčů na trh.

autor: lukpo
Spustit audio