Většina Norů už poslouchá digitálně

7. květen 2015

Vyplývá to alespoň z nejnovějšího průzkumu, který vedla společnost TNS Gallup. Podle ní digitální platformy využívá 57% posluchačů, tedy nejvíce v historii.

Zhruba stejné procento domácností vlastní i digitální rádio, ať už doma nebo v autě.

Kromě přijímačů DAB vysílání, které v Norsku za několik let zcela nahradí to analogové, mohou k poslechu využívat i internet nebo digitální televizi.

Podle Asociace norských lokálních rádií ale situace s digitalizací není tak úplně růžová. Kromě hlavních veřejnoprávních stranic začne v roce 2017 digitálně vysílat jen 23 lokálních. Další 200 lokálních stanic bude ještě nejméně pět let vysílat analogově.

Proti zavádění DAB vysílání vystoupil také generální ředitel Google Norway Jan Gronbech: „DAB je zrovna tak stupidní, jako kdysi býval WAP protokol. Nejvíc se obávám o uživatele. Pokud vysílání FM skončí, asi je to nemile překvapí. Obávám se, že řada z nich přestane úplně poslouchat rádio.“

Podobné obavy mají i auditoři v sousedním Švédsku. Národní audit digitálního vysílání poukázal na to, že v roce 2022 bude v zemi jezdit 3,6 milionu aut bez rádiích schopných přijímat digitální signál.

Podle řady odborníků proto budoucnost rozhlasového vysílání neleží na platformě DAB, ale v mobilních datových sítích, WiFi a satelitu. A souběžně s nimi i ve spolehlivém analogovém vysílání, které mohou poslouchat všichni bez rozdílu.

autor: ert
Spustit audio