Zkušenosti s digitalizací rozhlasu v zahraničí

17. září 2015

Experimentální digitální vysílání u nás běží déle než dekádu a od 6. srpna přibyl s plnohodnotným veřejnoprávním multiplexem i nový vysílač na Pražském Žižkově. Podobná situace je i v mnoha dalších státech Evropy.

Na starém kontinentě se podle Jørna Erik Jensena, specialisty Norského rozhlasu, s digitalizací rádií počítá už od osmdesátých let.

„Digitalizace rádia probíhá už velmi dlouho. Už v 80. letech hledala Evropská Unie digitální standard pro rozhlas. Tím se stal DAB neboli Digital Audio Broadcasting. Tento projekt se jmenoval Eureka 147. DAB je fantastický standard a některé země ho přijaly velmi brzo, jako například Británie, Švédsko, Norsko a Dánsko, ostatním státům to trvalo déle.“

V současnosti je z hlediska digitalizace nejdále Norsko, které už dokonce stanovilo datum vypnutí analogového vysílání na 11. ledna 2017. Naopak například v Rakousku se s pravidelným vysíláním začalo teprve v letošním roce. A na Slovensku se s digitalizací zatím doposud vážněji nezačalo. Právě nerovnoměrný vývoj v jednotlivých státech je podle Jensena asi největší překážkou samotné digitalizace.

„Hlavním problémem digitalizace rozhlasu je nejednotný rozvoj, takže pokud jste jedni z průkopníků, nedostane se vám z jiných zemí příliš podpory. U nás v Norsku například vidíme, že by pro ostatní bylo lepší dojít k rozhodnutí analog skutečně vypnout. My jsme první, ale jsme stále malý trh na to, abychom měli větší váhu.“

Při přechodu z analogového signálu na digitální se mohou objevit i lokální překážky. Například ve Finsku není v současné době možné DAB realizovat, jelikož všechny volné frekvence byly přenechány digitální televizi.

U nás se pro změnu, v době kdy bylo třetí pásmo stále obsazené analogovou televizí, investovalo do využívání frekvencí v L-pásmu. I když se v něm vysílá pomocí moderní technologie DAB+, samotné L-pásmo se nevyužívá nikde jinde v Evropě. Digitalizace rozhlasového vysílání ovšem není záležitostí pouze starého kontinentu, ale probíhá i jinde.

„DAB se užívá i v mnoha jiných zemích. Konkrétně například v jihovýchodní Asii. Austrálie je na dobré cestě. Potom tu máme země jako Malajsie, Vietnam, Indonésie, Thajsko a podobně. DAB se používá dokonce i v Číně. Na druhé straně, i když se předpokládá, že Spojené státy jsou v technických záležitostech velmi napřed, osobně si myslím, že v tomto případě přijaly naprosto špatný digitální standard.“

Norsko se v roce 2017 stane prvním státem, který bude mít čistě digitální vysílání a to jak televizní tak i právě rozhlasové. A mimochodem ve stejném roce by mělo plnohodnotné digitální vysílání dosáhnout i na většinu našeho území.

autor: Jáchym Hrubý
Spustit audio