Divadelní lvice z hradeckých Jesliček, nepřehlédnutelná Jana Portyková, by v životě nic neměnila

1. únor 2024

Herečka, režisérka, výtvarnice, učitelka literárně dramatického oboru Jana Portyková z Hradce Králové, je vskutku osobitá žena propojená se Základní uměleckou školou Střezina, ale hlavně s divadlem Jesličky. Učí, režíruje, hraje, píše, někdy vzpomíná a venčí jezevčice.

Divadlu se Jana Portyková věnuje od roku 1983, kdy se na chodbě jedné hradecké školy potkala s Josefem Tejklem, legendární postavou ochotnického divadla v Hradci Králové. Ten ji po dvou minutách nabídl roli ve svém nově se utvářejícím souboru Obsazeno, posléze Bez nich a Jana prý z nerozvážnosti přijala (byla první, koho oslovil a tak se stala zakládající členkou).

Čtěte také

Když dokončila vysokoškolská studia, lanařil ji opět Josef Tejkl, do řad pedagogů tehdy ještě Lidové školy umění, vzala hodin jen pár a na celý úvazek se rozučila na gymnáziu a střední ekonomické škole.

Hodiny v LŠU rostly s každým měsícem (v závislosti na odchody Tejklových kolegyň na mateřskou dovolenou), až po dvou letech opustila klasickou sborovnu a společně s Tejklem, Dvořákem, Polehňou a Zámečníkovou začala budovat Divadlo Jesličky. A to buduje dosud.

S Josefem Tejklem stačila ještě v roce 2006 založit soubor SAMOHANA. Její režijní opusy byly oceněny na téměř všech žánrových přehlídkách, některé viděli diváci na Slovensku, v Rakousku, Holandsku, Polsku a na Jiráskově Hronovu. Získala řadu ocenění za své herecké kreace, scénografii a kostýmy.

Spustit audio

Související