Pepito, (ne)plivej! aneb On the Road - Minor 6.2.2019

31. březen 2019

6. února 2019 se diváci v divadle Minor spolu s Dismančaty vydali na dvouhrbou pouť z Havlíčkova Brodu až do Prahy!Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí pro DRDS napsal básník a spisovatel Miloš Doležal. „

Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Tak vzpomíná jeden z dosud žijících aktérů tohoto příběhu, Vladimír Kolomý, skautským jménem Maják, na první setkání s velbloudicí, kterou pak skauti pojmenují Pepita. A nejenže ji pojmenují, ale zachrání ji velmi neobvyklým způsobem. Jakým?

Pepito, (ne)plivej! aneb On the Road - Minor 6.2.2019

Dismančata zahrála a zazpívala, tak, že se jim podařilo rozesmát celé publikum. Děkujeme skautům z Červeného Kostelce, kteří poskytli do našeho představení staré dobové krojové košile. Pana Ladnara, který vše zařídil, a kterému moc děkujeme, jsme si pozvali na besedu po představení. Dozvěděli jsme se hodně zajímavých věcí ze života skautského oddílu. Děkujeme také paní Jitce Petrové a paní Marcele Forejtové z Českého rozhlasu, Tyto dámy nám pomohly sehnat další skautské vybavení do tohoto představení - například skautské podkolenky, skautské pásky, šátky, turbánky, píšťalky............. Děkujeme za hezkou muziku a dprovod Jakubovi Sejkorovi, Jakubovi Grecovi za úžasné rekvizity, bez který by představení nebylo takové, jaké je. A děkujeme také Honzovi Hniličkovi za "svícení". A samozřejmě děkujeme všem rodičům, kteří obětavě vodí svě děti na zkoušky souboru.

autor: Hana Novenková
Spustit audio