Recitace u hrobu Josefa Čapka

26. duben 2017

V pátek 21. dubna 2017 bylo Dismanovu rozhlasovému souboru ctí vystupovat na Vyšehradském hřbitově u hrobu Josefa Čapka.Děti předvedli literárně-hudební pásmo z úvah Josefa Čapka a z básní Františka Hrubína a Jana Skácela, inspirovaných malířovou tvorbou.

Josef Čapek se narodil 23.3.1887 v Hronově. Od roku 1904 žil v Praze. Studoval na Umělecko průmyslové škole. V roce 1910 odjel do Paříže, kde navštěvoval Academii Colarossi. Do Paříže přijel i jeho bratr Karel Čapek. V roce 1911 se oba vrátili do Prahy a založili Skupinu výtvarných umělců. Kolem roku 1928 se Josef Čapek inspiroval především dětským světem, protože v této době jeho dcera Alena dorůstala do školních let. Zejména pro ni napsal a ilustroval knížku Povídání o pejskovi a kočičce a další knihy. V roce 1939 byl v Želivě u Humpolce zatčen gestapem a uvězněn. Byl převezen do Dachau, potom do Buchenwaldu, Sachsenhausenu a nakonec do Bergen - Belsenu, kde zemřel na tyfovou epidemii. Datum jeho smrti ani jeho skutečný hrob neznáme, jeho symbolický hrob se nachází na Vyšehradském hřbitově v Praze. Roku 1948 bylo stanoveno úřední datum úmrtí Josefa Čapka na 30. duben 1947.

Josef Čapek přezdívaný bratrem Peča

Zkouška na vystoupení se uskutečnila v parku před vchodem na Slavín v duchu citátu "Těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Prstíčky téměř přimrzaly ke strunám violloncella a houslí, klapkám flétničky a paličkám zvonkohry. Bodec violoncella okusil nejprve mazlavou hlínu, posléze tvrdou žulu náhrobku. Dětské hlásky pocítily chladný vzduch. Díky mírnému studenému větru se noty proletěly vzduchem.
Ale navzdory všem těžkostem se pásmo povedlo a snad Dismančata důstojně uctila památku Josefa Čapka a trochu poveselila Slavín.

Josef Čapek - Slavín 20.4.2017
Spustit audio