Zvon pro Havla 1 - Hradčanské náměstí

7. březen 2017

Letos v říjnu uplyne 80 let od narození a v prosinci 5 let od úmrtí Václava Havla. U příležitosti těchto výročí byla uspořádána veřejná sbírka Nadace Charty 77 na výrobu chybějícího zvonu pro kostel sv. Havla. Zvon Václav byl pro kostel sv. Havla ulit v tyrolském Innsbrucku ve zvonařství Grassmayr.

5. března 2017 zvonu Václav požehnal ve Svatovítské katedrále kardinál Dominik Duka při ekumenické bohoslužbě a po čtvrté hodině odpoledne se zvon vydal s průvodem z Hradčanského náměstí do kostela sv. Havla. V čele průvodu bylo čtyřspřeží starokladrubských vraníků zapřažené v arcibiskupském kočáře z Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Po něm následoval otevřený valník se zvonem Václav, tažený čtyřspřežím českomoravských belgiků ze Zemského hřebčince v Tlumačově.
Do jižní věže kostela sv. Havla byl zvon vyzdvihnut mobilním jeřábem. Nový zvon Václav se poprvé rozezněl v 20.00 hodin večer, jako trvalá připomínka odkazu Václava Havla. Pět minut zněl sám a poté se rozezněly další pražské zvony a přivítaly tak zvon Václav mezi sebe.
Zvon Václav bude znít každý den v sedm hodin ráno, v poledne a v šest večer.

Zvon pro Havla - Hradčanské náměstí

U této události nechyběly malí reportéři z Dismanova rozhlasového dětského souboru. Reportážní tým natáčel na Hradčanském náměstí, v průvodu, před kostelem sv. Havla. Ve zvonici u zvonu Václav a ve zvonici v evangelickém chrámu U Salvátora.

Zvon pro Havla - Hradčanské náměstí
Spustit audio