Dismanův soubor skvěle propagoval Český rozhlas v Bruselu!

9. červen 2015

Program čtyřdenního zájezdu do Bruselu byl náročný, ale i pro samotné účastníky zároveň také nesmírně atraktivní a užitečný.

Během svého pobytu v Bruselu uvedl soubor čtyři scénické tituly: Frýdova Květovaného koně, vlastní úpravu Knoflíkové války, sborový přednes Kam kane mana a dětskou operu Brundibár. Na jevištích se tak vystřídalo jedenačtyřicet členů DRDS!

Kromě toho jsme však měli možnost navštívit bojiště bitvy u Waterloo, včetně letos otevřených moderních multimediálních expozic památníku, připomínajícího pohnuté události před rovnými dvěma sty lety. Nenechali jsme si ujít prohlídku parku Mini Europe, prohlédli jsme si Brusel z nejvyššího patra Atomia, ale poté také zblízka, samozřejmě jsme ochutnali lahodné zmrzliny, pověstné belgické hranolky i čokolády.

Plný půlden patřil návštěvě Evropského parlamentu. Po prohlídce tzv. Parlamentaria, tedy návštěvnického centra EP, měl soubor možnost diskutovat i natáčet s pracovníky českého zastoupení, i jim jsme dopřáli přímo na půdě parlamentu krátkou ukázku ze souborového repertoáru.

Jak už to při zahraničních zájezdech DRDS bývá, hlásili se k nám i v Bruselu ti, kteří v souboru působili před lety, někdy i před mnoha lety. Natáčeli jsme vzpomínky pana Martina Páva, mj. vrstevníka Tomáše Töpfera (bylo by mu velmi milé, kdyby se v Praze na konci září potkal s co největším počtem bývalých dismančat svého věku), na nedělním dopoledním představení v divadle Tomberg byla s manželem i oběma dětmi Lucie Soldátová, která také nyní žije v Bruselu (kdysi hrála v Shakesappaelu, Brundibárovi, teď se jí i jejím dětem líbila naše Knoflíková válka).

Turistickou tečkou zájezdu pak byla prohlídka Lucemburku. Současné členy DRDS provázel člen někdejší - Jan Převrátil patřil mezi dismančata před třemi desítkami let, nyní působí jako právník Evropského soudního dvora. Dodejme, že jedny z prvních francouzských vět pronesl právě v Dismanově souboru – na festivalu v Grenoblu uvedl DRDS Pražské pověsti Václava Cibuly. I v tom spočívá smysl podobných expedic, jakou byla také právě završená cesta do metropole současné Evropy.

K fotografii: Společný snímek byl pořízen v parku Mini Europe, za námi je model rakouského kláštera Melk a také budova Atomia ve skutečné velikosti.

autor: Václav Flegl
Spustit audio