Koncert pro 3 792 terezínských hvězd

17. březen 2014

V noci z 8. na 9. března roku 1944, tedy před 70 lety, došlo k vyvraždění tzv. rodinného tábora v Osvětimi. V centru letošních vzpomínkových akcí sehrál stěžejní roli „Koncert pro 3 792 terezínských hvězd“, přenášený v sobotu 8. března večer Dvojkou a Českou televizí z pražského Rudolfina.

Spolu s dalšími interprety se na pódiu Rudolfina představil i Dismanův rozhlasový dětský soubor, a to se zkrácenou verzí dětské opery „Brundibár“, jejíž autor Hans Krása rovněž v Osvětimi zahynul. Přizvání k účasti na koncertu bylo pro nás zcela výjimečnou událostí, třebaže se právě „Brundibár“ stal trvalou součástí scénického repertoáru DRDS – soubor ho v režii Zdeny Fleglové hraje už od 18. října 1991!

Kolegiální podporu obstaral zejména Symfonický orchestr Českého rozhlasu za řízení Libora Peška, podtrhla ho i režie rozhlasového přenosu, neboť Michal Macourek je klavíristou a korepetitorem opery v podání Dismanova souboru už více než dvacet let – a dokonce i za pultem prvních houslí usedl Vlastimil Kobrle, otec Ondřeje, jednoho z rapujících členů DRDS…

Zbývá doplnit, že na zdařilém vstupu do letošního ročníku festivalu „Devět bran“ se vedle SOČRu výrazným způsobem podílel i Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. Záznamy rozhlasového i televizního přenosu jsou ke snadnému dohledání v archivech pořadů Dvojky i ČT/art.

Divákům i účinkujícím přinesl koncert mimořádné, nezapomenutelné zážitky – ostatně ve jménu „nezapomnění“ byl všemi organizátory pečlivě a s pietou připravován.

autor: Václav Flegl
Spustit audio