...a bolelo nebe v Maiselově synagoze 24.1.2019

9. leden 2019

24. ledna v 18 hodin vás srdečně zveme do Maiselovy synagogy na divadelní představení Dismanova rozhlasového dětského souboru …a bolelo nebe a následnou besedu s pamětnicemi holocaustu Doris Grozdanovičovou a Janou Dubovou.

V recenzi pro časopis Roš chodeš napsal o představení …a bolelo nebe básník Jiří Daníček: „Bez jediné drastické scény, bez křiku a násilí nás vede osud chlapců a děvčat, kteří přecházejí sem a tam po scéně se svými kufříky a vzpomínkami k nenaplněným životům, čistým a ztraceným. Děti vlastně nikoho nehrají, jsou přesvědčivě těmi konkrétními dětmi, jejichž verše a zápisky tu citují, protože mají to základní, co je pro to předpokladem: dětskou duši, schopnou vidět a říkat pravdu. A tak se jim ani nemusíme snažit uvěřit, po několika minutách víme, že to tak je, že jsou tu s námi terezínské děti, že nejsme v divadle, ale v Terezíně a divadlem je načas to, co je venku, za divadelní zdí.“

Pamatuj! 2018 !Remember

Představení se koná tři dny před Mezinárodním dnem památky obětí holokaustu, kdy si připomínáme utrpení šesti milionů židovských obětí, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a milionů dalších obětí. Mezi nimi jsou i blízcí dvou žen, které holocaust přežily a s nimiž budeme mít v Maiselově synagoze vzácnou příležitost setkat se a mluvit, s Doris Grozdanovičovou a Janou Dubovou.

Hraje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor
Scénář a režie: Jana Franková.
Pohybová a režijní spolupráce: Jan Hnilička.
Básně Dagmar Hilarové a Hanuše Hachenburga zhudebnil Jakub Sejkora.
Texty ostatních písní a hudba: Jakub Sejkora.

Jana Franková

Spustit audio