Do velké krajiny Dudédu - Minor 23.5.2017

24. duben 2017

Dismanův rozhlasový dětský soubor zve na představení Do velké krajiny Dudédu.Tenkrát bylo ledacos pruhované nebo puntíkované, něco bylo i kostičkované, ale barevné nebylo nic… Tak začíná pohádka O kohoutech, bouřce a duze, kterou poslal z husákovského vězení svým dcerám Františce a Martě Ivan Martin Jirous (1944 – 2011). Básník, výtvarný teoretik a kritik, vůdčí postava českého undergroundu, signatář Charty 77.

Z pohádek, básní a dopisů I. M. Jirouse vzniklo představení Do velké krajiny Dudédu, jehož druhá premiéra se s laskavým svolením Františky a Marty Jirousových uskuteční 19. dubna 2017.
Dismančata sepsala otázky, které jsme poslali Františce a Martě Jirousovým. Na jednu z nich – Nebály jste se u tatínkových pohádek? – Marta odpověděla: „Táta pohádky většinou zasadil do prostředí, ve kterém jsme vyrůstaly, takže nám to bylo blízké - sporák, uhlák, studna, dvůr, všechno jsme si uměly dobře představit. On byl ve vězení a my doma. Ale tím, že psal pohádky, které se odehrávaly u nás doma, se to všechno propojilo a byli jsme tak všichni zase spolu.“
Vydejte se s námi do světa, kde „kočky můžou bejt červený a fialový“, do krajiny v láhvi a tam, kde myši šustí kožíšky….
Srdečně zveme na druhou premiéru 19. dubna 2017, v 18 hodin, v Malém sále divadla Minor. Hraje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor. Hudba Jakub Sejkora. Režie Jana Franková.

Do velké krajiny Dudédu
autor: Hana Novenková
Spustit audio