Kam zmizel můj strýc, pane presidente? 16. dubna, Rudolfinum

16. duben 2019

Česká filharmonie a Dismanův rozhlasový dětský soubor srdečně zvou na mimořádné představení „Kam zmizel můj strýc, pane presidente?“ v Sukově síni pražského Rudolfina, 16. dubna v 19 hodin.

Se členy a akademiky České filharmonie a herci z Dismanova rozhlasového dětského souboru vstoupíme skrze scénické čtení a hudbu Slavomíra Hořínky do příběhu kněze Josefa Toufara, umučeného komunistickou Státní bezpečností v únoru 1950. Scénář vznikl podle knih Jako bychom dnes zemřít měli a Krok do tmavé noci Miloše Doležala.

Kam zmizel můj strýc, pane presidente?

16. duben je dnem, kdy kněz Josef Toufar v roce 1948 poprvé přijel po nuceném odchodu ze svého prvního působiště do Číhoště, aniž tušil, jaké drama ho tam za necelé dva roky potká. Příběh Josefa Toufara měl být vymazán z paměti našeho národa, přesto se Josef Toufar stal pro mnoho lidí člověkem, který dokázal zachovat pevný postoj a svoji tvář navzdory zlu.

Pořad je provázen promítáním dobových fotografií. Po jeho skončení proběhne setkání a diskuse se spisovatelem a životopiscem Josefa Toufara Milošem Doležalem a historikem, knězem a postulátorem beatifikačního procesu P. Toufara Tomášem Petráčkem.

Spustit audio