Pohádka o Raškovi a Kam zmizela Rebarbora? - 28.1.2019

16. leden 2019

Dismanův rozhlasový dětský soubor zve na mimořádné představení do Studia S1 na Vinohradech!Představení se odehraje 28. ledna v 18 hodin a v podání dětí z DRDS uvidíte „Pohádku o Raškovi“ podle stejnojmenné knihy Oty Pavla a „Kam zmizela Rebarbora?“ na motivy knihy Ivy Procházkové. (autor pozvánky Lenka Radová, autor fota Khalil Baalbaki)

Předprodej vstupenek v Reprezentační prodejně Českého rozhlasu, Vinohradská 12, Praha 2 denně PO-PÁ 9.00-18.00 do 28.1.2019 do 17.00 hodin. Od 17.00 hodin si vstupenky můžete zakoupit u vchodu do Studia S1.

Pohádka o Raškovi vyšla poprvé v roce 1974, šest let po triumfu legendárního českého skokana na lyžích Jiřího Rašky na zimní olympiádě v Grenoblu. Vypráví o cestě kluka ze zapadlého Frenštátu pod Radhoštěm, kde vyrůstal v početné rodině a ve svých devíti letech přišel o otce, až na stupně olympijských vítězů. Jeho zlatý olympijský skok Ota Pavel popsal jako báseň: „Byl to nádherný let v nekonečném tichu, který trval kratičký lidský věk.“ Dismančata hrají o Raškových prvních lyžích ze sudu od slanečků, o tom, jak při skoku kontroloval ušima rychlost, o troše pospání na polštáři s jeleny a především o dřině, kterou své výkony vykupoval. Humor Oty Pavla je jemný, moudrý, vycházející z autorova osobního poznání nejen Raškova životního příběhu, ale také zákulisí sportovních výkonů.

Pohádka o Raškovi

Kam zmizela Rebarbora? spisovatelky Ivy Procházkové nás zavede do světa malé holčičky Rebarbory, která rozumí řeči netopýrů a pozná, jak smutně nebo vesele zpívají hvězdy. A pokusí se zachránit svět, jemuž hrozí potopení do moře, které by jinak zhořklo všemi zlými věcmi, které si lidé pamatují. „Nevím, proč si lidé pamatují především zlé věci a na ty dobré snadno zapomínají.“

Kam zmizela Rebarbora?

Co tato dvě představení spojuje, je nejen pohádkový mýtus a happy end, ale především křehkost a citlivost, s jakou oba spisovatelé vypráví příběh.

Jana Franková


Spustit audio