Drobné delikty budou moci děti samy odčinit. „Někdy je zbytečné, aby k soudu chodily,“ vysvětluje odborník

6. září 2023

Zhruba 1600 dětí ročně spáchá činy, které by u dospělých byly považované za trestné. A přestože děti mladší 15 let nejsou trestně odpovědné, končí kvůli těmto činům před speciálním soudem pro mládež. Podle novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže by ale státní zástupci mohli nově rozhodnout, že případ k soudu nepošlou. Česko tak reaguje na výtky Evropského výboru pro sociální práva. Hostem Ranního interview je David Karl z Oddělení sociálně právní ochrany dětí v Praze.

Kdy vy se poprvé setkáváte s dítětem, které spáchalo něco, co by jinak bylo trestné? A jaký je váš úkol?

Čtěte také

S dítětem se setkáváme už od prvopočátku. Když policie začne cokoliv prošetřovat, musí nám to oznámit. Ještě ani nevíme, že dítě něco spáchalo, a už s ním přicházíme do kontaktu.

Jak celé šetření a řekněme souzení činů u dětí mladších 15 let vypadá?

Policie prošetřuje čin jako s dospělým, následně si pozve dítě, kde už musí pozvat nás, abychom dohlíželi na proces, že se s dítětem bude jednat přiměřeně jeho věku a rozumové vyspělosti. Uzavře čin, že pachatelem je zřejmě dítě, pošle to státnímu zastupitelství, ale musí to odložit, protože dítě není trestně odpovědné do 15 let. Následně to státní zástupce postoupí soudu, který zahájí řízení, a dítě skončí u soudu pro mládež.

Nově by státní zástupci nemuseli děti k soudům pro mládež posílat. A to třeba když čin bude banalita, dítě se ho samo bude snažit odčinit. Jak zásadní změna to podle vás bude a souhlasíte s ní?

Souhlasíme s tím, je to zásadní změna. U typu dětí, na které to má negativní dopad, to bude přínosné, protože během té doby, co rozhoduje soud, nařídíme spolupráci se Střediskem výchovné péče, tak je zbytečné, aby dítě k soudu vůbec chodilo.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související