Podle Vítězslava Hradila může za velkou část našich obtíží s pohybovým aparátem stres

12. prosinec 2013

Máte potomky nebo vnuky a chcete, aby nejen seděli u televize nebo hráli hry na počítači, ale taky se věnovali sportu?

Jenže jaký sport vybrat, aby tělesnou schránku dětí neúměrně nezatěžoval? A co ambiciózní rodiče, kteří chtějí vést své děti k vrcholovému sportu, aby se z nich stali profesionálními sportovci? Podle čeho poznat, zda se z našeho syna stane nový Jaromír Jágr a z dcery nová Petra Kvitová?

Dlouhodobý stres vede k poklesu naší imunity

Jeho rady poslouchají známe osobnosti, politici, herci a sportovci, přesto není manažérem ani koučem. Rehabilitační Lékař Vítězslav Hradil je totiž přesně takovou osobou, kterou chcete aby vám naslouchala, když vám není příliš do zpěvu. Dalo by se tedy shrnout, čemu lékař v současnosti naslouchá nejčastěji? „Je to stále stejné, nejvíce se objevují bolesti pohybového aparátu, bolesti zad, bolesti kloubů. Mám ale pocit, že s dnešní dobou stále více prohlubuje základní příčina problémů, kterou bývá stres.“ Právě nátlak na naši výkonnost prý může vést k závažným onemocněním, např. onkologickým. Dlouhodobý stres se totiž automaticky rovná pokles účinnosti našeho imunitního systému.

Přetěžováni organismu

V očích nás Čechů je brána rehabilitace často jako pouhé cvičení. Mnohým z nás ovšem uniká, že se jedná o komplexní program, který zahrnuje pochopení celého pohybového aparátu: „Každého člověka je nejprve nutné naučit, jak cvičit. Nelze předvést pouze několik cviků s tím, že se problém vyřeší večerním opakováním u televize. Je to vždy běh na dlouhou trať.“ Podle lékaře V. Hradila mají svaly dokonce postupně sílu změnit samotné kosti. Je téměř neuvěřitelné, že u zdravého člověka nastane pouze v kyčelním kloubu přes 50 000 pohybů za den. V krční páteři to je pochopitelně více, protože reagujeme na různé podněty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.