Bramborové recepty z Vysočiny

25. únor 2016

Umění připravit z brambor neboli erteplí neuvěřitelné množství jídel dotáhli na Horácku k dokonalosti. Zdejší brambory jsou vyhlášené, ale místní recepty zná jen málokdo.

Díky naší posluchačce Janě Pavlové se dnes pokusíme tento nedostatek napravit. Poslala nám totiž hned několik receptů, které zdědila po svých babičkách.

Jedním z nich jsou takzvané bramborové pekáče. Základem jsou klasické bramboráky, které doplníme o houbovou náplň.

Stačí jen dozlatova osmažit cibulku, přidat nakrájené čerstvé houby, posolit, opepřit a orestovat. Touto směsí placky potřeme, zabalíme a podáváme třeba s kysaným zelím.

Vůně vanilky z Horácka

Pokud byste stále neměli dost, můžete si zkusit i jiný bramborový recept – tentokrát ale na sladko. Ze 400 g vařených brambor, stejného množství hladké mouky, lžičky kypřícího prášku, půllitru mléka a čtyř vajec si připravíte těsto. To rozválíte a placky opečete na pánvi.

Pak zbývá to nejdůležitější – sladká náplň. Oloupete si jablka, a uděláte z nich kaši. Tu dále dochutíte cukrem, skořicí a také vanilkou.

Hotové placky následně naplníte stejným způsobem, jako u předchozího receptu, takzvané „zahejbance“ ale můžete ozdobit i trochou šlehačky.

A nyní výzva pro vás – jaké další bramborové speciality znáte? Víte třeba, co to byl šusprejt, házenky nebo carapanda? Napište nám a třeba i své jídlo uvidíte na stránkách Českého rozhlasu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.