Holandsko: země tulipánů a jablečných dortů
Podzim je tu a s ním i čas pečení. Téměř zároveň k nám proto dorazily hned dva recepty na jablečné dorty.
První nám poslala posluchačka Eva, která se inspirovala v oblíbeném receptu původem z Holandska.
Těsto na takzvaný Appeltaart připravíte jednoduše. Potřebujete jen:
- 300 g mouky
- třtinový cukr
- 200 g másla
- 1 vejce
- špetku soli
Nejdůležitější ovšem je náplň. Tu připravíte z:
- 8 sladkokyselých jablíček
- 100 g cukru
- 60 g strouhanky
- rozinek a vlašských ořechů
- 4 lžiček skořice
Těsto vložíte do dortové formy, na kterou dáte připravenou náplň. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů po dobu 1 hodiny.
Jak by to ve výsledku mohlo vypadat, můžete vidět na obrázku. Ale fantazii se meze nekladou.
Jablečný dort bez jablek?
Nebojte, nechceme zde žehrat na kvalitu a složení potravin prodávaných v Česku. Posluchačka Barbora vám naopak poradí, z čeho si udělat skvělý dort, pokud zrovna nemáte po ruce jablka.
I tento dort je velmi jednoduchý a suroviny odměříte i bez váhy. Na těsto vám stačí:
- 3 hrnky tučného mléka
- 2 hrnky hrubé mouky
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek cukru
- 2 vajíčka
Do formy opět připravíte těsto a položíte na něj nakrájené kousky jablek obalené v cukru a skořici. Použít ale můžete i švestky, meruňky, nebo třeba fíky. V takovém případě ale obalujte jen v cukru.
Pokud vás některý z receptů zaujal a chcete ho vyzkoušet, nezapomeňte nám pak poslat fotku vašeho díla na coradijite@rozhlas.cz, nebo do zpráv našeho facebookového profilu.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka