Hovězí krk s křenovou omáčkou

25. únor 2016

Smetanové omáčky, to není jen koprovka. Dnes si jednu takovou trochu ostřejší ukážeme.

Jejím základem je samozřejmě křen, ideálně čerstvý. Použít ale můžete i kupovaný strouhaný, případně křenovou pastu. Dále budete potřebovat:

  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 400 ml silného masového vývaru
  • 300 ml smetany
  • křen
  • cukr, sůl, pepř

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.

Nepřestáváme míchat a postupně přidáváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.

Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme, dosolíme a opepříme. Přidáme nastrouhaný křen a ještě naposledy přivedeme k varu.

Jako příloha se bezvadně hodí houskový knedlík. Maso můžete zvolit buďto uzené, nebo hovězí z krku. Dobře připravené se bude na talíři úplně rozpadat!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.