Hovězí krk s křenovou omáčkou
Smetanové omáčky, to není jen koprovka. Dnes si jednu takovou trochu ostřejší ukážeme.
Jejím základem je samozřejmě křen, ideálně čerstvý. Použít ale můžete i kupovaný strouhaný, případně křenovou pastu. Dále budete potřebovat:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml silného masového vývaru
- 300 ml smetany
- křen
- cukr, sůl, pepř
V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.
Nepřestáváme míchat a postupně přidáváme vývar. Osolíme, promícháme a povaříme zhruba 20 minut, dokud omáčka dostatečně nezhoustne.
Poté zalijeme smetanou, podle chuti dosladíme, dosolíme a opepříme. Přidáme nastrouhaný křen a ještě naposledy přivedeme k varu.
Jako příloha se bezvadně hodí houskový knedlík. Maso můžete zvolit buďto uzené, nebo hovězí z krku. Dobře připravené se bude na talíři úplně rozpadat!
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.