Nakládaný hermelín na tisíc způsobů
Ze záplavy námětů, které jsme od vás v minulých dnech obdrželi, se jich hned několik týkalo snad nejoblíbenějšího hospodského jídla – nakládaného hermelínu.
Na jeho nejrozšířenější variantě jistě není nic složitého, ale celé řadě anonymních gurmánů tato jednoduchost nestačila. A my se nyní podíváme na plody jejich výzkumů.
Návštěva z Indie
Pokud vám nevadí exotika, můžete zkusit třeba hermelín po indicku. Plísňový sýr v tomto receptu doplňují ještě houby, pórek a samozřejmě koření – chilli a kari. To vmícháme do olejového nálevu, kterým vše zalijeme a necháme pár dnů odležet.
Vylepšená klasika
Pálivé koření ale nemusí každému vyhovovat, proto si klasický recept s feferonkami, bobkovým listem, novým kořením a pepřem můžete doplnit třeba jemnými vlašskými ořechy. Jednoduše je namelete pěkně na jemno a do rozkrojeného hermelínu lžičko vydlabete malý důlek.
Získaný sýrový materiál pak promícháte s ořechy, lisovaným česnekem a sladkou paprikou. Touto směsí vyplníme vnitřek sýrového kolečka a dál už to všichni znáte. Příjemným zpestřením dále mohou být olivy, kapie i papriky a samozřejmě nejrůznější druhy koření – jalovec, rozmarýn, tymián.
Hlavně trpělivost
Doba zrání záleží jen na vás, obvyklé jsou tři dny v chladu. Nejlepším způsobem, jak najít ten správný čas, je ale samozřejmě průběžné testování.K tomu jistě nemusíme nikoho zvlášť pobízet, při pohledu na sklenici plnou hermelínů je těžší naopak odolat.
Věříme, že jsme vám dodali potřebnou inspiraci a zbytek už je na vás. Té nejlepší chuti se totiž doberete jedině vlastním experimentováním!
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.