Není houska jako houska
Z ohlasů vás posluchačů a čtenářů vidíme, že není nad to si některé věci udělat sám.
Nemusí se přitom jednat jen o jídla, která snad v žádném obchodě nekoupíte – například banánový chléb. Vždyť i obyčejné housky si můžete udělat po svém.
Základem je kvalitní polohrubá mouka – na šest housek jí budete potřebovat asi půl kilogramu – a samozřejmě kvásek.
Ten připravíte z půl deci vlažného mléka, do kterého nasypete rozdrobené droždí, přidáte lžičku cukru a špetku soli.
Je libo mořskou sůl nebo papriku?
Nádobu s kváskem zakryjte a nechte ho alespoň půl hodiny odstát. Poté do mísy nasypte mouku, přidejte hotový kvásek a ještě dvě deci mléka, žloutek a vytvořte těsto.
To nechte ještě půlhodiny vykynout a následně z něho udělejte několik válečků. Ty už jen spletete dohromady jako copánek a potřete je rozkvedlaným vajíčkem.
Ještě předtím, než housky dáte na hodinku péct do předehřáté trouby – asi na 200 stupňů - můžete je ještě posypat třeba sezamovým semínkem, mákem, kmínem, paprikou nebo mořskou solí.
Vyzkoušejte i vy a poznejte, že vlastní výtvory vždy chutnají dvakrát tak dobře. Jejich fotografie nám nezapomeňte posílat na coradijite@rozhlas.cz nebo do zpráv našeho facebookového profilu.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.