Není houska jako houska

25. únor 2016

Z ohlasů vás posluchačů a čtenářů vidíme, že není nad to si některé věci udělat sám.

Nemusí se přitom jednat jen o jídla, která snad v žádném obchodě nekoupíte – například banánový chléb. Vždyť i obyčejné housky si můžete udělat po svém.

Základem je kvalitní polohrubá mouka – na šest housek jí budete potřebovat asi půl kilogramu – a samozřejmě kvásek.

Ten připravíte z půl deci vlažného mléka, do kterého nasypete rozdrobené droždí, přidáte lžičku cukru a špetku soli.

Je libo mořskou sůl nebo papriku?

Nádobu s kváskem zakryjte a nechte ho alespoň půl hodiny odstát. Poté do mísy nasypte mouku, přidejte hotový kvásek a ještě dvě deci mléka, žloutek a vytvořte těsto.

To nechte ještě půlhodiny vykynout a následně z něho udělejte několik válečků. Ty už jen spletete dohromady jako copánek a potřete je rozkvedlaným vajíčkem.

Ještě předtím, než housky dáte na hodinku péct do předehřáté trouby – asi na 200 stupňů - můžete je ještě posypat třeba sezamovým semínkem, mákem, kmínem, paprikou nebo mořskou solí.

Vyzkoušejte i vy a poznejte, že vlastní výtvory vždy chutnají dvakrát tak dobře. Jejich fotografie nám nezapomeňte posílat na coradijite@rozhlas.cz nebo do zpráv našeho facebookového profilu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.