Peruánský sýr Ondřeje Kepky. Strašná pálivka!
Jsem studenokuchyňák, říká o sobě představitel Honzíka ze seriálu Arabela. Nedá dopustit na pomazánky.
Láska k pomazánkám u něj trvá od dětství. „Jezdili jsme na Slovensko do jednoho baráčku, jehož majitelka, rodinná kamarádka, vyráběla různé pomazánky. To byla doba, kdy se v obchodech ještě moc neprodávaly.“
Sám si je připravuje pořád. A nejraději si dělá Peruánský sýr. Připravit se ho naučil od svého kamaráda, peruánského kulturního atašé. Recept je až směšně snadný:
- sýr (např. Lučinu) vytvarujte dokulata
- kuličku pak vyválejte v nahrubo namletém pepři (třeba zeleném)
„Tomu říkají peruánský sýr. Je to strašná pálivka, ale zároveň je to skvělé!“ doporučuje dnes známý režisér a moderátor Nočního Mikrofóra.
Naopak si prý moc nepochutná na mase. „Nejsem masitý typ, ale nejsem vegetarián. Maso si dám rád, ale jen občas.“ A když už maso, dá si ho nejraději s omáčkou. „Snažím se je ale rušit, protože se to začalo projevovat na mé postavě,“ přiznává.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.