Pravé krkonošské kyselo

25. únor 2016

Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. A dobře zasytí i vás.

Dnes už nemusíme mít velký hrnec jménem kyselák, ve kterém dozrával kvásek. Na čtyři porce ale něco málo potřebovat budete:

  • 300 g brambor
  • 100 g tmavé žitné mouky
  • 100 g cibule
  • 40 g sušených hub (300 g čerstvých)
  • 2 vejce
  • sůl, kmín, máslo

Vůbec nejdůležitější je kvásek z tmavé žitné mouky. Ten je nejlepší si připravit ještě den před vařením, ale lze to trochu urychlit.

Čtěte také

Houby s kmínem vyvaříme ve vodě a vmícháme kvásek. Nakrájíme cibulku nadrobno a společně s bramborami osmahneme na másle.

Vše přisypeme k houbám a povaříme, dokud brambory nezměknou. Na pánvi usmažíme míchaná vajíčka a přidáme je do polévky.

Povaříme ještě tak tři minutky, přidáme lžíci škvařeného másla a můžeme podávat. Klidně jen tak s chlebem, na víc už stejně nebudete mít místo.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.