Pravé krkonošské kyselo
Vydatná polévka z hub a chlebového kvásku v minulosti živila obyvatele Krkonoš. A dobře zasytí i vás.
Dnes už nemusíme mít velký hrnec jménem kyselák, ve kterém dozrával kvásek. Na čtyři porce ale něco málo potřebovat budete:
- 300 g brambor
- 100 g tmavé žitné mouky
- 100 g cibule
- 40 g sušených hub (300 g čerstvých)
- 2 vejce
- sůl, kmín, máslo
Vůbec nejdůležitější je kvásek z tmavé žitné mouky. Ten je nejlepší si připravit ještě den před vařením, ale lze to trochu urychlit.
Houby s kmínem vyvaříme ve vodě a vmícháme kvásek. Nakrájíme cibulku nadrobno a společně s bramborami osmahneme na másle.
Vše přisypeme k houbám a povaříme, dokud brambory nezměknou. Na pánvi usmažíme míchaná vajíčka a přidáme je do polévky.
Povaříme ještě tak tři minutky, přidáme lžíci škvařeného másla a můžeme podávat. Klidně jen tak s chlebem, na víc už stejně nebudete mít místo.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.