Tipy na šťavnatý vepřový řízek

25. únor 2016

Chcete si připravit sváteční oběd? S obalovaným vepřovým řízkem určitě neuděláte chybu. Není to ale jen tak.

Začíná to vlastně už volbou masa. Nikoho jistě neurazí řízek z kýty, ale existují i lepší varianty.

Pokud hledáte ještě něco šťavnatějšího, vyberte si krkovičku, samozřejmě co nejvíce libovou.

Vrcholem pro někoho může být třeba řízek z panenské svíčkové, však se také jedná o nejdražší druh vepřového.

Důležité je vyzrálé maso

Maso musí být správně uleželé, což vám napoví jednoduchý test. Když na řízek přitlačíte klouby na ruce, měly by tam ďolíčky chvilku zůstat. Pokud hned zmizí, můžete si být jisti, že maso bude tuhé.

Čtěte také

Tloušťka řízku záleží na vás, zlatým středem je přibližně jeden centimetr. Nezapomeňte také maso naklepat, ale opatrně, abyste neporušili strukturu masa.

Parmezán, nebo ďábelské chilli?

Před obalováním řízky z obou stran osolíme, tím to ale nemusí skončit. Maso můžete potřít dijonskou hořčicí a česnekem, přidat bílý pepř, nebo posypat paprikou, či jiným kořením. Při kořenění ale maso nechte trochu odležet.

Pro obalování si připravte nejlépe domácí strouhanku, ideálně z veky. Do ní můžete přimíchat parmezán, to ale řízky předtím jen osolte. Smažit ale můžeme i řízky obalené v bramborákovém těstě.

Olej na pánvi rozpalujeme nejlépe pozvolna. Pokud ho už zprudka rozpálíme, nesmíme ho zapomenout včas zase stáhnout – zchlazovat olej řízkem totiž jeho chuti neprospěje.

Pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje, můžeme do něho přidat i trochu sádla. Zde ovšem naše rady končí, u řízků totiž více než kde jinde platí, že jen praxe dělá mistra.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.