Zapomenuté recepty ze Slovácka: Metyja
Slovácko není jen krajem slivovice a folklóru. Na zdejší kuchyni si pochutnáte!
Posluchačka Martina nám prozradila recept na takzvanou metyju. Pro dvě porce budeme potřebovat:
- 400 g brambor
- polohrubou mouku
- povidla, mák smíchaný s cukrem
- máslo
Bramborová pyramida s povidly a mákem
V osolené vodě necháme vařit brambory jako na bramborovou kaši. Jakmile jsou hotové, odlijeme z hrnce asi tři čtvrtiny vody.
Přisypeme polohrubou mouku a rozšťoucháme brambory. Jakmile zhoustnou, necháme je na půl hodiny odležet v zakrytém hrnci.
Připravíme si pekáč, do kterého uděláme 2-3 cm vysokou vrstvu brambor. Následuje vrstva povidel s mákem a opět brambory. Počet opakování záleží na vás, ale končíme vrstvou brambor.
Opět necháme uležet a můžeme podávat. Celou pyramidu můžete ještě zakončit strouhaným tvarohem. Dobrou chuť!
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.